Vil forhindre blodbad

Det jobbes nå intenst for å sørge for at flykapringen som har pågått siden julaften, ikke ender med blodbad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flykaprerne som holder over 150 mennesker som gisler i Kandahar gikk med på å forlenge tidsfristen til klokka 12 i dag. Bevæpnede talibansoldater har omringet det kaprede indiske flyet. Et fly med indiske meklere, på vei til Kandahar i Afghanistan, måtte gjøre vendereis få minutter etter avgang på grunn av tekniske problemer. Flyet har lettet igjen nå, og er på vei.

Frykter blodbad

Ifølge en FN-talsmann er situasjonen svært spent for øyeblikket. Flykaprerne truet tidligere i dag med å drepe gislene fra klokka 09.10 i dag, hvis ikke kravene deres ble innfridd.

Etter at kaprerne truet med å drepe gislene, har India gått med på å sende et fly med forhandlere til Kandahar. Forhandlerne skal være en delegasjon av høytstående embetsmenn. Flyet dro klokka 11.20 norsk tid, men måtte gjøre vendereis få minutter etter avgang på grunn av tekniske problemer. Delegasjonen skulle ha med seg mat, vann, medisin, tepper og en lege som kan bli sendt inn i det kaprede flyet.

- Kaprerne truer med å drepe passasjerene hvis den indiske regjeringen ikke tar konkrete skritt for å innfri deres krav innen 12.40 afghansk tid (9.10 norsk tid), sa FN-utsendingen Erik de Mul til journalister på Kandahar-flyplassen tidligere i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Gjør noe

De Mul sa at piloten ba verdenssamfunnet «gjøre noe». Ellers vil flykaprerne begynne å henrette de 155 gislene når tidsfristen går ut.

Kaprerne ga først de Mul ti minutter til å innfri kravene, men etter forhandlinger ble de enige om tre timers frist, skriver AP.

- I 25 år har vi håpet at verden skulle løse konflikten. Til tider har oppmerksomheten blitt rettet mot Kashmir - men ikke nok. India kan brenne i flammene de sjøl tente, sa en av kaprerne til de Mul.

Knivdrept

154 av passasjerene er fra India, åtte er fra Nepal, fire fra Sveits, to fra Spania, to fra Frankrike, en fra Japan, en fra Kanada, en fra Belgia, en fra Australia, en fra Italia og en fra Amerika.

Indiske Rupin Katayal, som var på bryllupsreise med sin kone Rachna, ble knivstukket i hjel fordi han stirret på kaprerne.

Ifølge det indiske nyhetsbyrået PTI skal tre av de fem kaprerne komme fra Kashmir, en er fra Afghanistan og en er fra Nepal.

Kaprerne krever at den religiøse lederen Manulana Masood Azhar, som har sittet i fengsel i India siden 1984, skal settes fri.

26 personer ble sluppet fri da flyet var i De forente arabiske emirater. Flyet er nå i byen Kandahar i Afghanistan, 483 kilometer sørvest for hovedstaden Kabul.

  • Dagbladet :på nettet følger kaprerdramaet.