Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil forhindre overgrep i barnehagen med sexprat

- Det handler om å gjøre barna bevisst på hva som er lov og ikke lov, mener Jannike Arnesen (Ap).

VIL INNFØRE SEKSUALUNDERVISNING I BARNEHAGEN: Jannike Arnesen (Ap) mener det er viktig å snakke med barn i barnehagealder om blant annet forplantningsprosessen for å gjøre dem mer kompetente til å snakke om overgrep og vold. FOTO: LYDER OVESEN
VIL INNFØRE SEKSUALUNDERVISNING I BARNEHAGEN: Jannike Arnesen (Ap) mener det er viktig å snakke med barn i barnehagealder om blant annet forplantningsprosessen for å gjøre dem mer kompetente til å snakke om overgrep og vold. FOTO: LYDER OVESEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For å gjøre det lettere for barn å snakke om eventuelle overgrep og voldsepisoder ønsker Jannike Arnesen (Ap) å innføre seksualundervisning i barnehagen, skriver Fædrelandsvennen.

- Det handler om å gjøre barna bevisst på hva som er lov og ikke lov. Man skal snakke om hva voksne ikke har lov til å gjøre mot barn på samme måte som man lærer dem at det ikke er greit å slå andre, sier hun til Dagbladet.

- Voksne er redde Seksualundervisningen Arnesen forestår skal i hovedsak omfatte de eldste barna.

- Jeg mener at man godt kan være direkte med barna, men man må formidle kunnskapen på en riktig pedagogisk måte.

Hun skjønner at det for noen kan virke tidlig å starte, men tror at det å forstå forplantningsprosessen er avgjørende for at barn skal kunne forstå hva som skjer dersom de utsettes for overgrep.

- Vi trenger kunnskapsrike voksne som tør å plukke opp signaler og gå videre med dem. Jeg tror mange voksne er redde fordi de ikke er helt sikre på hva som har skjedd. De er livredde for å feilanklage, noe jeg til en viss grad skjønner, men det er bedre med en anklage for mye enn én for lite.

«Gjøre barn kompetente» Jannike Arnesen (Ap) sitter i bystyret i Kristiansand og er også medlem av byens helse- og sosialstyre.

- Jeg vil absolutt at dette skal innføres over hele landet, men ting tar tid. I Kristiansand tenker jeg først og fremst at administrasjonen må ta en faglig vurdering og komme fram til hvilket opplegg som kan være best å bruke.

Selv har hun foreslått å bruke en pakke utformet av Stine Sofies Stiftelse, som blant annet inneholder informerende bøker og filmer.

Stiftelsen jobber med å forebygge og avdekke vold mot barn på daglig basis.

«Denne pakken er den første i sitt slag i Norge som er rettet mot barnehager. Vi ønsker å gjøre barn kompetente til å si fra om vanskelige ting gjennom kunnskap, lek, spill, og samtaler med de ansatte i barnehagen», skriver stiftelsen selv om opplegget.

Skeptisk til å knytte overgrep til seksualitet Kari-Mette Walmann Hidle, førstemanuensis ved Universitetet i Agder, sier til Fædrelandsvennen at hun mener at det finnes andre tiltak som haster mer enn seksualundervisning for barna.

Hun trekker blant annet fram at de ansatte må være kompetente nok til å fange opp det barna eventuelt skulle oppleve.

- Seksuelle overgrep er svært krenkende voldshandlinger. Man bør se på om det er formålstjenelig å knytte overgrep til seksualitet i et obligatorisk opplegg som alle skal gjennom, sier hun til avisa.

Arnesen understreker at tiltaket hun foreslår har liten effekt alene. Også hun mener at de ansatte i småskolen må også ha nok kompetanse og være klare for å snakke om dette med barna og følge det opp i ettertid.

Hun tror at mange barnehager gjør allerede snakker med barna om sex, men på ulike måter fra sted til sted.

- For foreldrene vil det også være enklere å forholde seg til dersom man kan snakke om disse temaene på foreldremøter for så å følge det opp hjemme, sier hun.

Seksuelle overgrep mot fem barn Tidligere i april ble det kjent at en 31 år gammel barnehageansatt har sagt seg skyldig i seksuelle overgrep i Bergen.

- Jeg kan bekrefte at siktede har erkjent i avhør at han har gjort seg skyldig i seksuelle overgrep mot i alt fem barn. Det skal ha skjedd i to forskjellige barnehager, sa politiadvokat Eli Valheim til Dagbladet om saken.

Noen dager senere raste debatten etter at Osanstua barnehage i Svolvær besluttet at ingen av de mannlige ansatte skulle skifte bleier på barnehagebarna - et tiltak innført for å for å skjerme både barna og de ansatte ved den private barnehagen.

- Vi har tatt dette valget for å beskytte alle parter. Det eneste som er sikkert i slike saker, uansett om det faktisk er blitt begått et overgrep, er at et liv har blitt ødelagt, uttalte daglig leder Beate H. Johansen til Dagbladet på daværende tidspunkt.

Hele Norges coronakart