Vil forlenge importforbud

Statens dyrehelsetilsyn mener det ikke er trygt å åpne grensene for klovdyr fra EU. Forbudet bør gjelde i tre uker til, mener dyrehelsetilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opprinnelige forbudet skulle egentlig gjelde til i dag, men statens dyrehelsetilsyn foreslår å videreføre forbudet mot import av klovdyr og klovdyrprodukter fra EU med tre uker.

Dette opplyser veterinærdirektør Eivind Liven.

Landbruksdepartementet skal ta den endelige avgjørelsen i ettermiddag.

Sett på bakgrunn av det rådet departementet fikk fra Dyrehelsetilsynet for snaut 14 dager siden, er det all grunn til å vente at landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen kommer til å følge fagmyndighetene også denne gangen.

Virus i Sverige

I går ble det kjent at munn- og klovsykeviruset er oppdaget i Sverige og Danmark. Ifølge det danske meteorologiske instituttet er viruset bragt med vind fra Storbritannia, men skal kun forekomme i så små mengder at det ikke innebærer noen sykdomsfare. Det er foreløpig ikke meldt om lignende forekomster i Norge, sa veterinærdirektør Liven i går.

Russland stopper EU-kjøtt

Russland stenger nå grensene til EU. I dag ble det bestemt at all import av kjøtt- og meieriprodukter fra EU stanses på grunn av munn- og klovsyken, sier landbruksminister Aleksej Gordejev ifølge Politiken.

Ministeren, som ble sitert av nyhetsbyrået Interfax, melder også at importforbudet gjelder kjøtt- og meieriprodukter fra Øst-Europa og de tre baltiske landene.

- Forbudet er foreløpig i kraft i de kommende 21 dagene. Vi vil følge situasjonen nøye gjennom denne perioden. Deretter kan vi bestemme om vi skal forlenge forbudet eller oppheve det delvis, sier ministeren.

Russland importerer to millioner tonn kjøtt hvert år.

(Dagbladet.no/NTB)