Vil fortsatt gi alt for Afrika

Bob Geldof mener han ikke kunne levd noe annet liv enn som musiker og politisk aktivist. Men han har aldri trodd han skulle sitte sammen med Tony Blair og skrive G8-landenes erklæring om fattigdomsbekjempelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg er ikke interessert i makt. Jeg søker ikke makt, men å påvirke makthavere. Alle politiske karrierer ender til slutt i fiasko. Politikere må argumentere, bli enige, fire på kravene til de blir fullstendig impotente. Heldigvis fins det mennesker i vår verden som er interessert i å være politikere, men for å være ærlig ser jeg et slikt behov som ytterst suspekt, sier Bob Geldof.

Helgen

Utenfor Grand hotell er det kø av fotografer og autografjegere, men de venter på Nobelstjernene og ikke på Sir Bob - rockestjerne, politisk aktivist, eksentrisk millionær og - i noens øyne- en sann helgen .

Han er i Norge for å snakke om dvd-utgaven av Live 8-konserten, som gikk av stabelen 2. juli, og som, i motsetning til Band Aid og Live Aid, ikke hadde som mål å samle inn penger.

25 milliarder

-  Live Aid i 1985 samlet inn to hundre millioner dollar til sultkatastrofen i Afrika. Med Live 8 vil vi skaffe 25 milliarder i året fra G8-landenes myndigheter. Pluss 21 millioner til utdanning, sletting av u-landsgjelda til atten land, og et program som kommer til å bety at fem millioner utsatte mennesker vil være i live i 2010. Jeg så barn dø av sult på TV, og syntes det var hårreisende og kvalmende at noen dør av sult i en verden av overflod. For meg var hele Band Aid-prosjektet et forsøk på å gjøre noe konkret. Gjennom disse åra har jeg lært at du kan gi dem en fisk denne uka og lære dem å fiske to neste uke, sier Geldof.

-  Kommer du til å bruke like mye tid på Afrika framover?

-  Opprinnelig ville jeg bare at de skulle slutte å dø. Men så sa mediene at hvis du lager flere konserter, kan vi dekke dem, hvis du fortsetter å reise, kan vi fortsette å holde saken varm. Det har vært problemet mitt de siste 20 åra, sier Bob Geldof.