Vil fortsatt ha dødsstraff for Moland og French

Aktor sa i retten at Moland har bidratt til drapene på millioner av kongolesere.

FØRES INN: Tjostolv Moland og Joshua French føres inn i retten i formiddag, til det som kan bli den siste rettsdagen før retten nok en gang avgjør skyldspørsmålet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
FØRES INN: Tjostolv Moland og Joshua French føres inn i retten i formiddag, til det som kan bli den siste rettsdagen før retten nok en gang avgjør skyldspørsmålet. Foto: Øistein Norum Monsen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||KISANGANI/OSLO (Dagbladet):

Dagbladet.no følger saken direkte.

13:38: Retten er hevet.

Tjostolv Molands forsvarer, Andre Kibambe, ber om å få utsette sitt sluttinnlegg til i morgen. Retten godtar dette. Dermed blir både Kibambes sluttinnlegg for Moland og advokat Likwelas forsvar for French holdt i morgen.

13:25: Aktor kommer med ny påstand om dødsstraff for Joshua French og Tjostolv Moland:

- Joshua French skal dømmes til døden for spionasje,  dødsstraff for å konspirere til mord, dødsstraff for mord, sier aktor.

Deretter gjentar aktor han de samme punktene med samme straffepåstand for Tjostolv Moland.

Aktoratet ønsker med dette at dommen dom dødsstraff fra første rettsrunde opprettholdes.

Aktor sier også at han ønsker at pengekravene fra de sivile partene tas med i dommen.

De totale kravene fra Kongo og de sivile partene beløper seg til i overkant av 4,5 milliarder kroner.

13:19 Retten er nå satt igjen etter en pause. Aktor Blaise Bwamulunda fortsetter:

Aktør ønsker at dødsdommen mot Moland skal opprettholdes.
 
- For Joshua French er hans skyld etablert når det gjelder spionasje, mordforsøk og væpnet ran, sier aktor
12:44
Aktor Blaise Bwamulunda fortsetter sin oppsummering:

- Moland har samarbeidet med retten. Joshua French forblir konstant i sin forklaring. Moland sier: Jeg drepte Abedi Kasongo. French sier at det gjorde Moland ikke, sier aktor.

12:39 Aktor Blaise Bwamulunda fortsetter sin oppsummering:

- 109 kilometer utenfor Kisangani stoppet de bilen, gikk foran bilen, kom tilbake og viste sine ekte leiesoldat-ansikter. Moland skrek til sjåføren «kom ut, kom ut, kom ut» før han skjøt. Gudommelig inngripen reddet de andre vitnene, når Moland fortsatte å skyte på alt rundt seg, sier aktor

12:30 Aktor Blaise Bwamulunda redegjør for sin definisjon av spionasje:

- Moland sa han kom hit for å støtte Laurent Nnkunda, han sa han kom for å støtte tutsi-minoriteten. Han sa Nkunda burde lede landet, sier aktor Blaise Bwamulunda

- Når Moland kom til DRC hadde Moland GPS, kompass og kart. De vitenskaplige og strategiske viktigheten av disse redskapene, disse redskapene er viktige for å kunne spionere, sier aktor.

- Intensjonen om at Moland og French skulle spionere er etablert. Den illegale besittelsen av våpen er også etablert. Det samme er beskyldningene om væpnet ran, sier aktor.

11:50: - Våpenet som er brukt er ikke et jaktvåpen, fordi ifølge den medisinkse rapporten var det ett stort skuddsår. I og med at Moland er militær, er det klart at våpenet som ble brukt var et kampvåpen. Selv om dette våpenet aldri ble funnet, betyr ikke det at den tiltalte skal settes fri, sier aktor Blaise Bwamulunda.

- Moland har innrømmet at han hadde med seg tre våpen inn i Kongo, sier aktor.

- French deltakelse er bevist ved at han holdt fast Kasimu Aredjabu (ett av vitnene, red. anm.) så Moland kunne skyte ham.

11:20: Aktor Blaise Bwamulunda oppsummerer tiltalepunktene mot Moland og French:

•Spionasje
•Sammensvergelse (conspiracy)
•Illegal våpenbesittelse
•Drapsforsøk
•Drap
•Væpnet ran

OPPSUMMERER: Aktor Blaise Bwamulunda kommer med en rekka harde utfall mot Moland og French i retten i dag. Foto: Øistein Norum Monsen
OPPSUMMERER: Aktor Blaise Bwamulunda kommer med en rekka harde utfall mot Moland og French i retten i dag. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

11:18: Aktor Blaise Bwamulunda fortsetter sin oppsummering:

- Moland har innrømmet skyld i drapene på fem millioner kongolesere i krigstid. Han hadde med seg våpen inn i landet, og har sagt at han mener Laurent Nkunda er den rette til å lede Kongo.

- Han har sagt at det var han som leide French til å undersøke situasjonen i vårt land. Det viser deres forbidelse, fortsetter aktor.

- Moland har innrømmet at han er leiesoldat, men ikke spion. Han har også sagt at han kom til Kongo for å hjelpe det kongolesiske folket.

- Det er bevist at Moland og French har drept sjåføren Abedi Kasongo. Moland har også bidratt til drapet på millioner av kongolesere, sier aktor Blaise Bwamulunda.

11:10 Aktor viser bildet av Drammens Tidende-fotograf Rune Folkedal som peker på kartet. Han kaller ham igjen en norsk leiesoldat som sendte de tiltalte til Kongo.

(Folkledal er pressefotograf og pasifist. Han hevder at bildet som legges fram som bevis ble tatt med mobiltelefon i fylla, red anm) 

11:07 Aktor Blaise Bwamulunda fortsetter sin oppsummering:

- Moland ble forstyrret av French, og bestemte seg for å sitte i sin egen celle.

- Deretter aksepterte han at han måtte be familien, enka og barna om tilgivelse ved å ringe dem. Han knelte foran familien og gråt, og ga dem et brev der han innrømmet den kriminelle handlingen
 
- Her i retten har Moland avslørt at det Østlige Kongo er et sted der Lords Resistance Army (LRA) opererer. Han kom med våpen og GPS og kart. Disse tekniske hjelpemidlene skulle hjelpe ham i spionasjen, sier Bwamulunda.

10:57 - Moland skjøt ikke med et jaktvåpen, ikke med en hagle. Han skjøt med et krigsvåpen som ikke er funnet, sier aktor Blaise Bwamulunda.

-  Motivet bak drapet er fortsatt et mysterium, sier aktor.

10:40 Aktor Blaise Bwamulunda takker Tjostolv Moland for sitt samarbeid med retten.

- Moland har gjort saken lettere ved å innrømme drapet i sine brev, sier aktor.

(Tjostolv Moland har i retten sagt at han tar ansvaret for sjåføren Abedi Kasongos død, men har samtidig understreket at dette ikke er noen innrømmelse av drapshandlingen, red. anm.)

Aktor takker også etterforskere, vitner og informanter, retten, og lokale og internasjonale medier.

10:26
Retten er nå satt i Kisangani, i det som kan bli den siste rettsdagen der saken prosederes.

Regner med «moralsk dom»
Tjostolv Moland og Joshua French ankom tildigere i morges rettssalen i Kisangani i det som kan bli ankesakens siste dag. Det er planlagt at aktoratet vil begynne med sine prosedyre, før forsvarsadvokatene tar over.

- Jeg regner med at vi vil få en moralsk dom på mandag og domsavsigelsen en uke senere, sier Joshua French til Dagbladet.

Det er åpent for de sivile partene å prosedere på forsvarsadvokatenes taler før retten etter planen skal trekke seg tilbake.

Under rettssaken i går ble det på nytt framsatt et enormt pengekrav mot Moland og French og Norge. Den Kongolesiske staten krever i overkant av 4,5 milliarder kroner.

Spilte nasjonalsangen
Regjeringsadvokat John Akombo begrunnet kravet med at summen (800 milloner US dollar) tilsvarer ti dollar per innbygger i Kongo.

Regjeringsadvokaten spilte i går også den norske nasjonalsangen i retten, «for å understreke alvoret i saken».

Advokat Marius Dietrichson, som representerer Moland og French, sa i går kveld til Dagbladet at rettssaken mot de no nodmennene minner om krigshisseri.

I RETTEN IGJEN: Ny dag i retten for Joshua French og Tjostolv Moland. Foto: Øistein Norum Monsen
I RETTEN IGJEN: Ny dag i retten for Joshua French og Tjostolv Moland. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer