Vil fortsatt ha fred

LONDON (Dagbladet): David Trimble og hans parti unionistene kan ha blitt et hinder for den videre freds-prosessen i Nord-Irland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trimble og unionistene fikk Nobels fredspris for sitt pågangsmot for fred, men sist uke nektet de å gå med i en nordirsk samlingsregjering så lenge IRA ikke forplikter seg til å levere inn våpnene.

Sinn Fein forlangte straks at den britiske regjeringen fjerner fredsprisvinneren som førsteminister for provinsen. Men Trimble har signalisert at han fortsetter.

- Hvis jeg trekker meg vil det kunne oppfattes som et signal om at den politiske prosessen er i ferd med å gå i oppløsning, sa Trimble i et intervju med BBC i går.

Mange mener den moderate Trimble kunne ha gått med på lovforslaget som ble fremmet i Parlamentet i forrige uke, og som ville fått fredsprosessen videre, dersom det var opp til ham. Problemet ligger i at partiets øverste råd er langt steilere i sine krav til motparten. I går ble det kjent at den tidligere amerikanske senatoren George Mitchell er blitt spurt om å løse avvæpningsspørsmålet mellom unionistene og de andre partene i prosessen.