Vil fortsatt ikke love å fjerne krysser

Ordføreren i Hasvik: - Folk er redde, den må bort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag dro Kystverket og Statens strålevern til Hasvik i Finnmark for å sjekke om det siver ut radiaoaktivitet og annen farlig miljøforurensing fra den havarerte russiske krysseren Murmansk.

Og etter et par døgns intens skittkasting med opposisjonen om hvem som har ansvaret for at ingenting har skjedd med ubåten siden den havnet i fjæresteinene 2. juledag 1994, tar kyst- og fiskeriminister Helga Pedersen selvkritikk på vegne av sitt eget Kystverk.

- Dette er ingen ideell situasjon. Det har dessverre tatt tid for Kystverket, sa Helga Pedersen på en pressekonferanse i ettermiddag etter et møte i departementet med ordføreren i Hasvik,  Eva Husby.

Ordføreren var fornøyd med at partifelle og samfylking Helga Pedersen lovet å ta grep umiddelbart for å sjekke eventuelle giftverdier.

Men kyst- og fiskeriministeren gir fortsatt ingen løfter om å fjerne vraket, bare forurensningskildene hvis de nye målingene viser noen fare.

- Vraket skal vekk

- Vi krever fortsatt at vraket skal vekk uansett. Folk er redde, vraket skaper dårlig rykte for kommunen vår og ødelegger for reiselivssatsingen, sa Eva Husby etter møtet i ettermiddag.

Helga Pedersen slo nok en gang tilbake mot opposisjonspolitikere som hevder at hun har underslått informasjon om radioaktiv stråling og andre farlige miljøgifter fra vraket.

 2. JULEDAG 1994:  Murmansk slet seg under slep og havnet i fjæresteinene på Finnmarkskysten. Arkivfoto: JON INGE KARSLEN, SCANPIX.
2. JULEDAG 1994: Murmansk slet seg under slep og havnet i fjæresteinene på Finnmarkskysten. Arkivfoto: JON INGE KARSLEN, SCANPIX. Vis mer

- Allerede  i 2004 fikk utenriksministeren i Bondevik II-regjeringen og flere andre instanser brev om mistankene mot utslippene fra Murmansk. Opplysningene som kom til denne regjeringen i 2006, var fortsatt bare mistanker, sa Helga Pedersen før hun beklaget at Kystverket ikke hadde fått avklart hva som faktisk skjer i og rundt Murmansk.

- Dette ordner jeg opp i nå

- Det er ikke tilfredsstillende at det har gått så lang tid fra jeg ba Kystverket undersøke Murmansk til undersøkelsen har kommet i gang. Dette ordner jeg nå opp i, sier Pedersen.

Medarbeidere fra Statens strålevern har startet arbeidet med å gjøre nye målinger rundt vraket av krysseren. I tillegg til vannprøver, skal det tas prøver av sedimenter, tang og fisk i området rundt skipsvraket, opplyser daglig leder Inger Margrethe Eikermann ved Statens stråleverns beredskapsenhet på Svanhovd til Finnmark Dagblad.

IKKE HELT ENIGE LIKEVEL: Partifellene Helga Pedersen og Eva Husøy smilte etter dagens møte om skipsvraket utenfor Hasvik, men er likevel ikke helt enige. - Folk er redde og vraket må bort, uansett, sier ordfører Eva Husøy i Hasvik.