Dødsdømt i Somaliland

- Vil fortsatt skyte nordmannen

Da Høyesterett i Somaliland i dag behandlet dødsdommen mot Saad Jirde Hayd, la aktor på ny ned påstand om dødsstraff.

DØDSDØMT: Saad Jirde Hayd (t.v.) håper Høyesterett i Somaliland opphever dødsdommen. Her sammen med sønnen Mustafa Hayd. Foto: Privat
DØDSDØMT: Saad Jirde Hayd (t.v.) håper Høyesterett i Somaliland opphever dødsdommen. Her sammen med sønnen Mustafa Hayd. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter måneder med utsettelser, behandlet Høyesterett i utbryterrepublikken Somaliland i dag dødsdommen mot den norske statsborgeren Saad Jirde Hayd (55).

I vel tre timer behandlet ankeutvalget til Høyesterett i Somaliland spørsmålet om dødsstraff for Saad Jirde Hayd.

Bevis

Hayd er to ganger tidligere dømt til døden ved skyting, av dommerne i den lokale tingretten, og det som tilsvarer norsk lagmannsrett i hovedstaden Hargeisa har enstemmig dømt den norske statsborgeren til døden.

Saad Jirde Hayd er anklaget for å ha drept en mann, og skal angivelig ha brukt en såkalt forsvarsspray – kjøpt på en Clas Ohlson-butikk i Oslo.

Advokatene Farid Bouras og Hibo Adam fra Advokatfirmaet Elden var til stede under ankeforhandlingene i Høyesterett i Hargeisa. De fikk ikke lov til å ta ordet eller prosedere på vegne av sin klient.

Det var to lokale advokater som forsvarte og argumenterte for den norske statsborgeren.

Ampert

Aktoratet protesterte mot at de norske advokatene var til stede, en protest høyesterettsdommerne avviste.

Aktoratet opprettholdt påstanden om dødsstraff for Saad Jirde Hayd, og mente bevisene var klare og at den eneste rette straffen var en dødsdom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.