Dødsdømt i Somaliland

- Vil fortsatt skyte nordmannen

Da Høyesterett i Somaliland i dag behandlet dødsdommen mot Saad Jirde Hayd, la aktor på ny ned påstand om dødsstraff.

DØDSDØMT: Saad Jirde Hayd (t.v.) håper Høyesterett i Somaliland opphever dødsdommen. Her sammen med sønnen Mustafa Hayd. Foto: Privat
DØDSDØMT: Saad Jirde Hayd (t.v.) håper Høyesterett i Somaliland opphever dødsdommen. Her sammen med sønnen Mustafa Hayd. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter måneder med utsettelser, behandlet Høyesterett i utbryterrepublikken Somaliland i dag dødsdommen mot den norske statsborgeren Saad Jirde Hayd (55).

I vel tre timer behandlet ankeutvalget til Høyesterett i Somaliland spørsmålet om dødsstraff for Saad Jirde Hayd.

Bevis

Hayd er to ganger tidligere dømt til døden ved skyting, av dommerne i den lokale tingretten, og det som tilsvarer norsk lagmannsrett i hovedstaden Hargeisa har enstemmig dømt den norske statsborgeren til døden.

Saad Jirde Hayd er anklaget for å ha drept en mann, og skal angivelig ha brukt en såkalt forsvarsspray – kjøpt på en Clas Ohlson-butikk i Oslo.

DRAPSVÅPENET: Myndighetene i Somaliland mener denne forsvarssprayen var drapsvåpenet. Foto: Politiet i Hargeisa
DRAPSVÅPENET: Myndighetene i Somaliland mener denne forsvarssprayen var drapsvåpenet. Foto: Politiet i Hargeisa Vis mer

Advokatene Farid Bouras og Hibo Adam fra Advokatfirmaet Elden var til stede under ankeforhandlingene i Høyesterett i Hargeisa. De fikk ikke lov til å ta ordet eller prosedere på vegne av sin klient.

Det var to lokale advokater som forsvarte og argumenterte for den norske statsborgeren.

Ampert

Aktoratet protesterte mot at de norske advokatene var til stede, en protest høyesterettsdommerne avviste.

Aktoratet opprettholdt påstanden om dødsstraff for Saad Jirde Hayd, og mente bevisene var klare og at den eneste rette straffen var en dødsdom.

Dagbladet får bekreftet at det til tider var heller ampert i retten, spesielt da aktoratet gjorde det klart at de mente norske advokater ikke hadde noe i Somaliland å gjøre.

Fikk ikke snakke

- Våre somalilandske kolleger anmodet Høyesterett i Somaliland om å gi klarsignal til at forsvarssprayen skal analyseres ved et medisinsk institutt i Hargeisa, og at resultatet av analysen skal oversendes retten, sier advokat Farid Bouras.

Hverken Bouras eller hans kollega Hibo Adam fikk lov til å ta orden. De fikk være til stede som observatører. Norske myndigheter, ved Chargé d’affaires Håkon Svane fra ambassadekontoret i Mogadishu i Somalia var også til stede under rettsforhandlingene.

- God jobb

- Vår somalilandske kolleger som forsvarte Saad Jirde Hayd gjorde en god jobb, og fikk lagt fram saken hans, sier advokat Hibo Adam til Dagbladet.

- Vi håper nå på full frifinnelse, og at retten forstår at anklagene mot Saad Jirde Hayd er uriktige, sier advokat Farid Bouras til Dagbladet.

IKKE POPULÆRT: Aktoratet i saken mot den dødsdømte nordmannen, likte ikke at norske advokater var til stede under rettsforhandlingene. Her representert ved advokat Farid Bouras. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
IKKE POPULÆRT: Aktoratet i saken mot den dødsdømte nordmannen, likte ikke at norske advokater var til stede under rettsforhandlingene. Her representert ved advokat Farid Bouras. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Saad Jirde Hayd var selv til stede i retten, til tross for at han de siste dagene har vært innlagt på sykehus med hjerte- og nyreproblemer.

To spørsmål

- Saad Jirde Hayd fikk lov til å svare på to spørsmål fra dommerne. Utover det satt han og hærte på argumentene fra både aktoratet, som vil dømme ham til døden, og fra forsvarerne som forsøker å bevise hans uskyld, sier Farid Bouras.

Ankeutvalget i Høyesterett i Somaliland, som nå vurderer om Saad Jirde Hayd skal dømmes til døden, eller løslates, består av fire juridiske dommere og én sharia-dommer.

- Ankehøring gikk som planlagt med 5 dommere, hvorav én sharia-dommer. Nå avventer vi resultatet, sier advokat Farid Bouras.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer