Smitte og innleggelser:

- Vil fortsette å øke

FHI-topp Geir Bukholm mener både smittetallene og antallet innleggelser kommer til å fortsette å øke.

SMITTE: Assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet mener at smitten trolig kommer til å øke. Foto: Ali Zare / NTB
SMITTE: Assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet mener at smitten trolig kommer til å øke. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.30% Første dose: 78.98%

De siste ukene har smittetallene i Norge steget kraftig. Det kommer de trolig til å fortsette å gjøre, mener assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet.

- Når man trapper ned de kontaktreduserende tiltakene, vil smitten spre seg raskere i den uvaksinerte delen av befolkningen og viruset vil også nå den vaksinerte delen av befolkningen, sier Bukholm til Dagbladet.

- Totalt sett vil derfor smittetallene øke. Dette har vi forventet. Noen flere vil også bli syke som følge av denne smitteøkningen i befolkningen. Det vil blant annet føre til at vi forventer at antall innlagte ved sykehus, med covid-19 som årsak, vil fortsette å øke noe i tiden framover, sier han.

Bukholm er tydelig på hvor det er mest smitte.

- Smitten sprer seg raskest blant de uvaksinerte, men også fullvaksinerte vil bidra i noen grad til smitten i befolkningen, sier han.

- God beskyttet

Tidligere denne uka varslet helseminister Ingvild Kjerkol at helsepersonell som har kontakt med pasienter skulle få tilbud om en tredje vaksinedose. Personer over 65 år har allerede fått dette tilbudet.

Bukholm sier at det foreløpig ikke er aktuelt å tilby en tredje dose til alle.

- Foreløpig er de som er blitt vaksinert med 2 doser i den norske befolkningen godt beskyttet mot alvorlig sykdom. En boosterdose vil trolig ha størst effekt hos de aller eldste, sier Bukholm.

Vurderer behovet

CORONA: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener kommuner med smitte ikke må nøle med å iverksette lokale tiltak. Foto: NTB Vis mer

Disse såkalte boosterdosene skal settes seks måneder etter at man har fått andre dose. Derfor er det aktuelt for svært få under 65 foreløpig, sier Bukholm.

- Gruppen under 65 år vil også ha liten individuell nytte av en tredje vaksinedose. Det er derfor ikke grunnlag for å innføre vaksinasjon med en tredje boosterdose i denne gruppen (de under 65 år) foreløpig, sier Bukholm.

- Behovet for å gi et tilbud til denne gruppen vurderes fortløpende. I denne vurderingen vektlegges den individuelle nytten av vaksine, risikoen for bivirkninger og smittesituasjonen, sier han.

Mer bivirkninger hos yngre

Bukholm sier at de jobber med å skaffe seg oversikt over hvilke bivirkninger en tredje vaksinedose kan gi.

- Det er begrenset erfaring med bivirkninger av en tredje boosterdose. Rapporterte bivirkninger fra de kontrollerte utprøvningene, som ligger til grunn for godkjenning, gir ikke signaler om alvorlige bivirkninger, men disse utprøvningene omfatter få personer (noen få tusen) og det vil være vanskelig å fange opp sjeldne bivirkninger, sier han.

Han sier videre at meldinger fra land som har startet vaksinasjon med tredje dose, tyder på at bivirkningene er omtrent som etter dose 2, eller kanskje noe sjeldnere.

- Vi forventer mer bivirkninger hos de yngre, fordi de har et immunapparat som reagerer kraftigere på vaksinene. Det gjør at det er klokt å innhente informasjon fra de landene som allerede er i gang med å vaksinere med en tredje dose og å bruke denne informasjonen i de videre vurderingene om å vaksinere yngre personer, sier Bukholm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer