FORDØMT:  I regi av Kim Jong-un skjøt Nord-Korea forrige onsdag opp en rakett som de hevder skal brukes som værstasjon. Oppskytingen har blitt fordømt av FN og en rekke land, deriblant Norge. Foto: NTBSCANPIX/REUTERS/Kyodo  og AP Photo
FORDØMT: I regi av Kim Jong-un skjøt Nord-Korea forrige onsdag opp en rakett som de hevder skal brukes som værstasjon. Oppskytingen har blitt fordømt av FN og en rekke land, deriblant Norge. Foto: NTBSCANPIX/REUTERS/Kyodo og AP PhotoVis mer

Vil fortsette å selge raketter til Afrika og islamistgrupper

Men Nord-Korea har mistet mange samarbeidspartnere de siste årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea sto for mer enn 40 prosent av de rundt 1200 ballistiske missilene som ble solgt til utviklingsland mellom 1987 og 2009.

De har tradisjonelt solgt missiler, Sovjet-raketter og våpen til flere land i både Midt-Østen, Sør-Øst Asia og Afrika. Men på tross av sin nylige rakettsuksess, kan våpeneksporten gå trengt i tiden framover, melder nyhetsbyrået AP.

Sendte et signal Rakettoppskytingen i forrige uke sender et signal til kjøpere om at Nord-Korea fortsatt selger missiler og eksporterer våpen.

Selv om nordkoreanerne feiret oppskytingen som en suksess, hevder amerikanske kilder at raketten er ute av kontroll. Samtidig lover Nord-Korea at de skal skyte opp flere missiler.

Det er ifølge AP sannsynlig at Nord-Korea vil fortsette å selge våpen til kunder i Afrika og islamistgrupper som Hezbollah og Hamas, selv om FN har bannlyst våpeneksport fra Nord-Korea.

Bannlyser eksport I 2006 og 2009 prøvesprengte Nord-Korea atomvåpen, og demonstrerte dermed sin makt som våpeneksportør.

FNs sikkerhetsråd kom så med en resolusjon som bannlyser våpeneksport fra Nord-Korea og forbyr samtidig alle medlemslandene å selge våpen til diktaturet. Det følger sanksjoner for FN-land som bryter forbudet, og USA i tillegg lagt press på kjøpere av nordkoreanske våpen de siste årene.

Derfor har det blitt vanskeligere for Nord-Korea å forsette sin våpeneksport.

Vender seg bort Myanmar er bare ett av landene som har vendt seg bort fra diktaturet. Landet har gått med på til å kutte den militære handelen med Nord-Korea for å få et bedre forhold til vesten. FN-sanksjonene har også minsket eksporten til Midt-Østen.

 ÅRSMARKERING:  Mandag var det ett år siden Kim Jong-il døde. Bildet viser et minnesmerke for den tidligere lederen, som sto i bresjen for utviklingen av Nord-Koreas atomprogram. Foto: NTBSCANPIX/REUTERS/Kyodo
ÅRSMARKERING: Mandag var det ett år siden Kim Jong-il døde. Bildet viser et minnesmerke for den tidligere lederen, som sto i bresjen for utviklingen av Nord-Koreas atomprogram. Foto: NTBSCANPIX/REUTERS/Kyodo Vis mer

Det er våpenkontroll-ekspert Joshua Pollack som sier at Nord-Korea står for mer enn 40 prosent av våpenforsyningen til utviklingsland, men han understreker samtidig at Nord-Koreas klientbase har sunket kraftig siden 2009.

I tillegg er etterspørselen etter den typen våpen Nord-Korea produserer synkende. Pyongyang produserer en type våpen fra 60- og 70-tallets Sovjetunion.

Så selv om Nord-Korea har hatt suksess med oppskyting av en langdistanserakett, trenger ikke det å bety en oppsving for den fallende våpeneksporten.