Vil fortsette å skyte først

London-politiet revurderte lørdag praksisen med å skyte mistenkte terrorister. Bakgrunnen er at de skjøt og drepte en uskyldig brasilianer i sommer. Lørdag bestemte de likevel at praksisen skal fortsette – kun med marginale endringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet ville imidlertid ikke ut med detaljene i endringene i praksisen britisk media kaller «skyte for å drepe».

Bakgrunnen for gjennomgangen i rutinene er drapet på den 27 år gammel brasilianeren Jean Charles de Menezes den 22. juli, som feilaktig ble tatt for å være terrorist.

Ifølge avisen the Guardian har politiet blant annet diskutert hvor mye etterretning som skal til før de kan skyte, muligheten for å bruke ikke-dødbringende våpen for å ufarliggjøre mulige terrorister og hvordan de kan forbedre kommunikasjonen mellom politifolkene som er ute på jobb og politibasen.

Politiet avkreftet lørdag ryktet om at de har tilbudt Menezes familie 6,5 millioner kroner i oppreising.

Gjennomgangen av rutinene skjer samtidig som britisk media diskuterer Londons politisjef Ian Blairs håndtering av drapet. Fredag krevde Menezes fetter at Blair måtte gå av. Blair, som unnskyldte drapet, mente at han ikke hadde gjort noe galt og nektet også for at han hadde prøvd å hindre en uavhengig granskning av drapet.

Politiet skjøt Jean Charles de Menezes en rekke ganger i hodet inne på en undergrunnsbane i London 22. juli.

(ANB)