BLIR I LIBYA: - NATO og våre partnere vil fortsette oppdraget så lenge trusselen er der, men ikke et minutt lenger, sier alliansens generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.(GEORGES GOBET/AFP PHOTO)
BLIR I LIBYA: - NATO og våre partnere vil fortsette oppdraget så lenge trusselen er der, men ikke et minutt lenger, sier alliansens generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.(GEORGES GOBET/AFP PHOTO)Vis mer

Vil fortsette bombingen i Libya

NATO gir seg ikke selv om Muammar Kadhafi skulle bli tatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så lenge sivile er truet vil NATOs bombetokter holde frem.

- NATO og våre partnere vil fortsette oppdraget så lenge trusselen er der, men ikke et minutt lenger, sier alliansens generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

USAs NATO-ambassadør Ivo Daalder sier det ikke er klart at hele Kadhafis apparat vil kollapse dersom Kadhafi selv «tas ut».

- Vi vil fortsette operasjonen så lenge regimet eller dets elementer fortsetter å utgjøre en trussel mot sivile.

Overvåker ikke flukt NATO har hjulpet opprørerne ved å angripe Kadhafis styrker og antatte militære mål fra luften.

En høytstående NATO-diplomat legger til at alliansens mandat kan bli forlenget når det løper ut 26. september, dersom det ansees som nødvendig.

Kilden, som ba om å ikke bli navngitt, sier samtidig at NATO ikke leter etter Kadhafi og antyder at overvåkingsoperasjonene til alliansen ikke strekker seg sørover i ørkenen.

Dyrt og vanskelig Det har den siste uka gått rykter om at Kadhafi eller nære medarbeidere av ham har flyktet, eller er i ferd med å flykte, gjennom ørkenen til Niger eller andre land sør for Libya.

- Operasjonsplanen vi iverksatte, er begrenset til kystområdene. Det er svært dyrt og vanskelig å overvåke hele landet, som hovedsakelig er ørken og svært stort. Siden dette i bunn og grunn handler om å beskytte folk, heller enn å vokte sand, er det her ressursene er plassert, sier diplomaten. (©NTB)