Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil fortsette bombingen til Kadhafi går av

Nicolas Sarkozy, David Cameron og Barack Obama skriver i felles kronikk at det er «utenkelig» å la ham bli sittende.

VISER INGEN TEGN TIL Å GÅ AV:  Verdenslederne er frustrert over at Muammar Kadhafi ikke viser noen tegn til å gå av. På dette bildet fra i går hilser Kadhafi på en tilhanger i Tripoli gjennom soltaket på bilen sin. Foto: EPA/LIBYAN STATE TV/AL ARABIYA TELEVISION
VISER INGEN TEGN TIL Å GÅ AV: Verdenslederne er frustrert over at Muammar Kadhafi ikke viser noen tegn til å gå av. På dette bildet fra i går hilser Kadhafi på en tilhanger i Tripoli gjennom soltaket på bilen sin. Foto: EPA/LIBYAN STATE TV/AL ARABIYA TELEVISION Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ei framtid med Libyas leder Muammar Kadhafi ved makten er «utenkelig», fastslår Frankrike, Storbritannia og USA. De vil fortsette å bombe Libya til Gaddafi går av.

 «Vår plikt og vårt mandat under FNs sikkerhetsråds resolusjon 1973 er å beskytte sivile, og det gjør vi. Det er ikke å fjerne Kadhafi med makt. Men det er umulig å forestille seg ei framtid for Libya med Kadhafi ved makten», skriver Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Storbritannias statsminister David Cameron og USAs president Barack Obama i en kronikk.

«Det er utenkelig at noen som har forsøkt å massakrere sitt eget folk, kan spille en rolle i dets framtidige regjering», skriver de tre lederne.

Kronikken sto fredag på trykk i de tre avisene International Herald Tribune, Le Figaro og The Times.

Vil fortsette bombingen Ifølge Sarkozy, Cameron og Obama vil den NATO-ledede operasjonen i Libya vedvare til Kadhafi går av. «Så lenge Kadhafi er ved makten, må NATO opprettholde sine operasjoner, slik at sivile forblir beskyttet og presset mot regimet bygger seg opp», skriver de.

Det å la Kadhafi bli sittende, vil være å «forråde» det libyske folk og fordømme Libya til pariastatus og forfall, heter det i kronikken.

«Kadhafi har lovet å utføre terroristangrep mot sivile skip og fly. Og fordi han har mistet sitt folks samtykke, vil enhver avtale som lar ham bli ved makten, føre til ytterligere kaos og lovløshet», skriver Sarkozy, Cameron og Obama.

«Vi vet av bitter erfaring hva det vil bety», fortsetter de. «Verken Europa, regionen eller verden kan tillate nye tilfluktsområder for ekstremister.»

Rettslig mandat Ifølge Sarkozy, Cameron og Obama foreligger det i Sikkerhetsrådets resolusjon 1973 et enestående rettslig grunnlag for den NATO-ledede militæroperasjonen mot Gaddafis regime. I resolusjonen åpnet Sikkerhetsrådet for bruk av «alle nødvendige midler» for å sikre beskyttelse av sivile libyere.

I resolusjonen ble det også innført en flyforbudssone over Libya. Resolusjonen åpnet derimot ikke for at okkupasjonsstyrker kunne gå inn i landet.

Frankrike, Storbritannia og USA «vil ikke hvile» før kravene FNs sikkerhetsråd har fremmet overfor Libya, er innfridd og det libyske folk «kan velge sin egen framtid», skriver Sarkozy, Cameron og Obama.

Det innebærer ifølge de tre lederne at Gaddafi må gå av som leder, og det «for godt».

Frustrasjon At Kadhafi ikke har vist tegn til å ville gå av, har ført til frustrasjonen både hos de libyske opprørerne og i deler av NATO.

- Det blir en viktig oppgave fremover å holde koalisjonen samlet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), som advarer mot å gi de libyske opprørerne for mye makt i forhandlingene om en løsning på konflikten.

- Jeg stiller meg spørrende til hvorvidt det er riktig å gi overgangsgrupperingen et slags veto, sier Støre til NTB.

Den afrikanske union kom nylig med et fredsforslag som ble blankt avvist av de libyske opprørerne. Våpenhvilen unionen foreslo, ville resultert i at Kadhafi ble sittende ved makten.

Norges posisjon er at Kadhafi ikke har legitimitet som leder i Libya, understreker Støre. Han tror likevel ikke at absolutte krav er veien å gå.

- Det å stille ultimatum om hvem som må bort før en prosess kan begynne, ser ut til å være oppskriften for en langtrukken konflikt.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media