Vil fortsette etter Hitler-kommentar

Christian Eikeland bekrefter at han ønsker gjenvalg som fylkesleder i Agder Frp, til tross for mistillitsforslaget mot ham. - Jeg opplever tillit, sier han.

TREKKER SEG: - Begeret er så fullt av grums at jeg trekker meg ut, sier Alf G. Møll, tidligere Frp-ordfører i Mandal kommune, til Dagbladet. Video: Christian Roth Christensen. Reporter: Øystein Andersen Vis mer

Tidligere i uka skrev Dagbladet at Sørlandets første Frp-ordfører melder seg ut av partiet. Den populære mandalspolitikeren Alf G. Møll takker for seg etter 32 år i partiet i protest mot sine egne.

Den utslagsgivende hendelsen for Møll var da Christian Eikeland, fylkesleder i Agder Frp, sammenlignet Adolf Hitler og norske sosialister i en Facebook-kommentar tidligere i mai.

«Nå mener jeg mye av det Hitler sto for, kan minne om mye av det sosialistene fronter i dag, monopol, makt og propaganda (klima)», skrev Frp's fylkesleder i en Facebook-kommentar. Eikeland har siden beklaget utspillet.

Lokalavisa Lindesnes skrev tirsdag at Mølls nye lokallag, Lindesnes Frp, nå har fremmet mistillitsforslag mot fylkesleder Eikeland og politisk nestleder Theodor B. Helland.

Tar gjenvalg

Nå bekrefter Christian Eikeland overfor Dagbladet at han uansett ønsker gjenvalg som fylkesleder neste år.

- Jeg skal ha respekt for fylkesstyrets behandling av oversendelsen fra Lindesnes Frp, men per nå opplever jeg en tillit som får meg til å ønske gjenvalg som fylkesleder i februar, sier Eikeland.

VIL FORTSETTE: Christian Eikeland sier allerede nå at han ønsker gjenvalg som leder i Agder Frp. Foto: Facebook/privat
VIL FORTSETTE: Christian Eikeland sier allerede nå at han ønsker gjenvalg som leder i Agder Frp. Foto: Facebook/privat Vis mer

Han ønsker ikke å besvare Dagbladets spørsmål om Hitler-utspillet på Facebook eller mistillitsforslaget mot seg.

- Men jeg snakker mer enn gjerne om bompenger, sier Eikeland og ler.

Mistillitsforslag

Nestleder i Agder Frp, Theodor B. Helleland, fortalte Lindenes Avis tidligere i uka at han fortsatt støtter Eikeland som fylkesleder.

- Nå skal vi gjennom en valgkamp som jeg har gode og positive forventninger til, og det å være i front med å etablere et nytt og sammenslått fylkeslag som Agder Frp er blitt, det inspirerer meg hver dag, fortsetter Eikeland overfor Dagbladet.

Mistillitsforslaget skal opp i Agder Frp i juni og tas videre til organisasjonsutvalget i Oslo, ifølge Lindesnes Frp. Organisatorisk nestleder i Agder Frp, Magnus Stø Kittelsen, opplyser til Dagbladet at saken kommer opp for lukkede dører på det neste styremøtet i fylkespartiet i juni.

Beklaget - etterhvert

Eikeland la seg i utgangspunktet ikke flat da han først ble spurt om å beklage. I den opprinnelige Facebook-tråden kommenterte han:

«Nei jeg beklager ikke den. Det er slik jeg har en oppfattelse, uten sammenheng med Hitler, men det sto han for av de tre sakene jeg nevner.

1: Monopol. Sosialistene er for monopol, helst statlig.

2. Makt: sosialistene ønsker ikke valgfrihet, de vil ha makt over andres liv. Sosialistene vil velge hvilke sykehus jeg skal bruke, hvilket sykehjem jeg skal bo på, hvilken skole jeg skal gå på, hvilken barnehage jeg skal ha ungen i osv.

3. Propaganda (klima) nå føres det en stor propaganda på klima, et klimahysteri. Det er hva jeg mener.»

Seinere la Eikeland seg flat for TV 2:

- Hitler var en grusom diktator, en tyrann som tok livet av mennesker han ikke likte. Han gasset jøder, og forfulgte dem over hele Europa, sa Eikeland til kanalen.

Splid

Partileder Siv Jensen skrev i etterkant av Eikelands beklagelse til TV 2 at slik skal ikke fylkesledere i Frp opptre.

- Uttalelsen min var en klønete formulering. Jeg har beklaget den i ettertid, har Eikeland tidligere erkjent.

Dagbladets kilder i Agder Frp forteller at det over tid har vært et betent forhold mellom Mandal Frp og fylkeslaget sentralt.

Det er utbredt skuffelse over Mølls utmeldelse, men enkelte kobler saken sammen med at deler av Mandal Frp over tid ønsket å bytte ut Eikeland og nestleder Helleland.