Vil fortsette kampen for mer demokrati

DETROIT (NTB-Reuters): Den ledende kinesiske opposisjonelle Wei Jingsheng vil fortsette kampen for å bedre menneskerettighetene i Kina, sa Weis søster i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leger ved Henry Ford-sykehuset i Detroit sier at Wei ikke har noen livstruende sykdom og at han trolig vil kunne forlate sykehuset i morgen. Venner av Wei sier at han planlegger å møte pressen i New York på fredag for å snakke om hvilke planer han har.

I et intervju med nyhetsmagasinet Newsweek som ifølge magasinet ble gjort på reisen fra Beijing til Detroit, sier Wei at motsetningene han hadde med Deng Xiaoping ikke var personlige, men var en debatt om Kinas framtid.

Støttet reformene

- I mange av tingene han gjorde, som å utvikle økonomien, ga jeg ikke bare min støtte. Jeg ville gjerne ha hjulpet til. Men jeg støttet ikke hans politiske diktatur, sier Wei til magasinet.

Wei har et mildt tilfelle av høyt blodtrykk som kan kontrolleres gjennom medisiner og saltfattig kost, opplyste sjeflege Thomas Royer ved sykehuset der Wei er innlagt. Wei har klaget over smerter i brystet, men ifølge Royer hadde prøver som ble gjort tirsdag ikke avdekket noe livstruende hjerteproblem.

Domstolene avgjør

I Kina sa utenriksdepartementets talsmann Shen Guofang at det ville være opp til domstolene å avgjøre om Wei fortsatt skulle betraktes som en kriminell som eventuelt ville bli arrestert om han kom tilbake.

Shen benektet at Weis frihet kom som resultat av en hemmelig avtale mellom president Jiang Zemin og president Bill Clinton. Talsmannen antydet at benådning av medisinske grunner også kunne være aktuelt for studentlederen Wang Dan. På spørsmål om Wang kunne bli satt fri, svarte Shen:

- Denne typen situasjoner inntraff ofte før. Jeg tror det vil fortsette i framtiden.