Vil frata banksjefene fete bonuser

Vanskelig å forsvare mens kundene taper penger, mener Siv Jensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Redningspakka til bankene bør samtidig bremse bonusene til banksjefene, mener Fremskrittspartiet.

- Merkelig i krisetid

Da den svenske regjeringen la fram sitt forslag til krisepakke på 1.500 milliarder svenske kroner for landets finansinstitusjoner mandag, gjorde finansminister Mats Odell det klart at banker som vil nyte godt av garantiene, må avstå fra å utbetale bonuser til sine sjefer, skriver NTB.

Frp-formann Siv Jensen mener det samme må vurderes her i landet.

- Vi bør vurdere å se på det. I en situasjon der skattebetalerne stiller opp med store beløp, må man forvente seg noe tilbake, sier Jensen til NRK.Hun sier bonuser «fremstår som veldig merkelig midt i en krisetid hvor både eiere og staten og andre taper penger, ikke minst skatteyterne og innskyterne i banken».

Det er ikke utenkelig at Frp vil foreslå bonusnekt for banksjefene i behandlingen av regjeringens forslag til redningspakke for finansnæringen.

- Vi har dette til drøftelse i vår stortingsgruppe nå, sier Siv Jensen til Dagbladet.no.

Varslet storkunder

<strong><b>KRITISK:</strong></b> Frp-formann Siv Jensen er skeptisk til at banksjefene skal ha bonusordninger i krisetid. Nå vurdere Frp å bremse denne ordningen uner behandlingen av regjeringens forslag til krisepakke for finansnæringen. Foto: ERLEND AAS/Scanpix
KRITISK: Frp-formann Siv Jensen er skeptisk til at banksjefene skal ha bonusordninger i krisetid. Nå vurdere Frp å bremse denne ordningen uner behandlingen av regjeringens forslag til krisepakke for finansnæringen. Foto: ERLEND AAS/Scanpix Vis mer

Flere dager før regjeringen la fram krisepakka for bankene, varslet DnB NOR sine storkunder om at det var kontakt på øverste hold, skriver Finansavisen.

Mens DnB NOR-aksjen falt på Oslo Børs og usikkerheten vokste om hvor trygge pengene var i banken, kontaktet DnB NOR sine storkunder med beskjeder som skulle berolige.

- De sa det var kontakt på aller øverste nivå, sier en kunde til Finansavisen om en samtale mandag i den samme uka som regjeringen la fram redningspakka for de norske bankene søndag. 

Redningspakka er senere blitt omtalt som «DnB NOR-pakka».


Inn på teppet

I går måtte både sentralbanksjef Svein Gjedrem og statsministerens stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen forklare seg for Kredittilsynet, i granskingen av DNB Nors salg av statsobligasjoner.

Det bekrefter både Statsministerens kontor og Norges Bank overfor Dagbladet.

- Ja, det har vært møter i dag hvor vi har gitt informasjon. Sentralbanksjefen og andre parter i det pengepolitiske området hos oss har hatt møter med Kredittilsynet i løpet av dagen, sier Norges Banks kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth til Dagbladet.

Vil frata banksjefene fete bonuser

Også Finansdepartementet har hatt samtaler med Kredittilsynet.

- Det har vært en omfattende muntlig gjennomgang, hvor det er redegjort for hvilke aktører vi har vært i kontakt med, når dette har skjedd og hva som har vært innholdet i disse møtene, skriver statssekretær Roger Sandum i en e-post til Dagbladet.

Blant annet gjelder dette avdelingsdirektør Erling Rikheim og ekspedisjonssjef Jan Bjørland.

Kredittilsynet taust

Kredittilsynet vil ikke ut med noen detaljer om den pågående granskingen av DnB NOR.

Kommunikasjonssjef Kjetil Karsrud opplyser til Dagbladet at Kredittilsynet vil avstå fra å kommentere spørsmål om Dnb Nors salg av statsobligasjoner for 2,3 milliarder to-tre dager før regjeringen lanserte sin redningspakke på 350 milliarder søndag 12. oktober.

- Vi svarer ikke på noen spørsmål til media før granskningen er ferdig, sier Karsrud.

Han mener det er umulig å si når granskingsrapporten vil foreligge. Det er seksjon for markedsansvar, ledet av Geir Holen, som foretar granskingen.

- Det er denne seksjon i vår organisasjon som arbeider med slike spørsmål til vanlig, opplyser Karsrud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer