Vil frata Erna coronamakt

Forslag ber statsministeren lære av Sverige og Danmark. SV vil flytte noe av makta tilbake til Stortinget.

SMITTEVERN: De siste seks månedene har stort sett bare handlet om coronabekjempelse for statsminister Erna Solberg og regjeringen. SV vil frata regjeringen noe av makta, og gi Stortinget siste ordet i flere saker. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
SMITTEVERN: De siste seks månedene har stort sett bare handlet om coronabekjempelse for statsminister Erna Solberg og regjeringen. SV vil frata regjeringen noe av makta, og gi Stortinget siste ordet i flere saker. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ARENDAL (Dagbladet): SV ber Erna Solberg ta lærdom fra Sverige og Danmark.

- Det er nå en tydelig fare for en ny smitterunde, hvor det kan bli nødvendig med nye og drastiske tiltak. Det er dypt problematisk hvis regjeringen skal styre disse tiltakene helt alene, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

I et forslag Stortinget skal behandle i høst ber SV og Lysbakken om Stortingets støtte til å utvide sitt eget mandat i smittevernsbekjemping.

Se til Sverige

Liknende grep har våre naboland allerede tatt, og Lysbakken mener det haster å endre smittevernloven slik at den norske regjeringens tiltak kan etterprøves av de folkevalgte.

Smitteøkningen den siste tida aktualiserer problemet, mener Lysbakken.

- Den økte smitten vi nå ser, og Bent Høies trussel om ny nedstenging, viser med all tydelighet hvorfor det er viktig å sikre bredere politisk støtte for tiltak som skal begrense smitte og større åpenhet om faglige råd. Dette handler både om demokratiske prinsipper og om å sikre tilslutning til tiltakene.

Det er særlig saker hvor nordmenns grunnleggende rettigheter, som rett til skolegang og rett til arbeid, settes ut av funksjon som følge av smittehensyn at Lysbakken mener at Stortinget bør involveres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer