TRINE SKEI GRANDE

Vil frata Helsedirektoratet retten til å autorisere utenlandsstudentene

Trine Skei Grande og Marit Arnstad mener NOKUT er bedre egnet.

MISLIKER: - Holdningen som kommer til uttrykk i Helsedirektoratets behandling av utenlandsstudentene setter vår tålmodighet som politikere på prøve, sier Venstre-leder Trine Skei Gande. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MISLIKER: - Holdningen som kommer til uttrykk i Helsedirektoratets behandling av utenlandsstudentene setter vår tålmodighet som politikere på prøve, sier Venstre-leder Trine Skei Gande. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Trine Skei Grande, medlem i Stortingets utdannings- og forskningskomite, mener Helsedirektoratet bør fratas oppgaven med å autorisere utenlandsstudentene.

- Holdningen som kommer til uttrykk i Helsedirektoratets behandling av utenlandsstudentene setter vår tålmodighet som politikere på prøve, sier Venstre-lederen.

Den store svakheten

Hun hevder at NOKUT (Nasjonalt Organ For Kvalitet i Utdanningen) er bedre egnet.

- Fordi NOKUT godkjenner alle utdanninger kan vi sette det i et større system, som gir mulighet til tilleggsutdannelse for å kvalifisere seg i Norge, sier Trine Skei Grande.

- Den store svakheten med dagens system er at Helsedirektoratet er blitt et autorisasjonskontor som bare sier ja eller nei. De skjønner ikke at det må være en sammenheng med utdanningssystemet vårt. De bidrar ikke til at de som mangler noe i utdanningen sin kan få det.

Med åpne armer

Trine Skei Gande mener løsningen er enkel..

- I stedet for at psykolog-studentene skal forholde seg til Helsedirektoratets ja/nei-kontor, burde de bli møtt med åpne armer i NOKUT: Her har vi studenter som kan noe, de trenger å kunne noe ekstra, hvordan legger vi til rette for at de får brukt kunnskapen sin.

- NOKUT har ansvaret for alle de andre faglige godkjenningene og besitter den nødvendige kompetansen, sier Trine Skei Grande.

Ikke bare ja eller nei

Hennes Sp-kollega i utdanningskomiteen, Marit Arnstad, er enig.

STØTTER VENSTRE: Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, støtter forslaget fra Trine Skei Grande.
Foto: OLE MARTIN WOLD / NTB scanpix
STØTTER VENSTRE: Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, støtter forslaget fra Trine Skei Grande. Foto: OLE MARTIN WOLD / NTB scanpix Vis mer

- NOKUT bør kunne overta dette. De har det overordnede ansvaret for godkjenning og kvalitet i utdanningssystemet forøvrig og vil kunne se hva som er nødvendig av kvalifisering utover det man har fra utenlandsstudier og hvordan man bør løse spørsmålet om tilleggsutdannelse, sier Marit Arnstad.

- Det er viktig at dette framover nå handle mest om råd og veiledning om hvordan man gjennom tilleggsutdanning setter folk i stand til å delta i norsk arbeidsliv, ikke bare om å si ja eller nei, sier hun.

Snarlig løsning

Roy Steffensen (Frp), leder i utdannings- og forskningskomiteen, mener at forslaget fra Venstre er interessant, og noe komiteen bør se på.

- Det viktigste for meg er at vi får en snarlig løsning på dette, slik Stortinget har bedt om.

- Jeg forventer at helseministeren tar tak i dette og jeg håper på en snarlig løsning for hva studentene dette gjelder må gjøre for raskest mulig få brukt kompetansen sin i Norge, sier Roy Steffensen.

Siste ord til NOKUT

Senterpartiets parlamentariske leder mener at det selvsagt bør kunne legges til rette for et samarbeid mellom Helsedirektoratet og NOKUT om retningslinjene.

- Men NOKUT bør ha det siste ordet i forbindelse med godkjenning. Da kan man lettere vurdere om det er mangler som lar seg reparere gjennom tilleggskvalifisering, sier Marit Arnstad.

NOKUT-direktør Terje Mørland.
NOKUT-direktør Terje Mørland. Vis mer

Mer brukervennlig

NOKUT-direktør Terje Mørland synes det er hyggelig at utdanningspolitikerne peker på NOKUT.

- Vi har også vært tydelig på at autorisasjons- og godkjenningsordningene må ses bedre i sammenheng og i større grad samordnes, sier Terje Mørland.

- Vi har spilt inn at systemet bør blir mer brukervennlig, effektivt og forutsigbart, blant annet gjennom fellestjenester som sentralisert førstebehandling av søknader, enn det oppleves å være i dag.

- Det er likevel naturlig at Kunnskapsdepartementet kommenterer dette forslaget fra Venstre, siden vi er kjent med regjeringen nå har igangsatt et arbeid med gjennomgang av systemet for autorisasjons- og godkjenningsordningene, hvor det også sees på hvordan oppgavene kan løses i fremtiden, sier Mørland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer