Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil frigi «grusomme bilder»

USA kommer til å offentliggjøre bilder av en død bin Laden, sir CIA-direktør.

DREPT:  Osama bin Laden ble drept i en aksjon natt til mandag. Foto: REUTERS
DREPT: Osama bin Laden ble drept i en aksjon natt til mandag. Foto: REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA kommer til å frigi bilder av en død Osama bin Laden. Det sa CIA-direktør Leon Panetta i et intervju med NBC i natt, ifølge NTB.

Tidspunktet for offentliggjøringen av bildene er enda ikke satt.

- Regjeringen snakker selvsagt om hvordan vi best kan gjøre det, men det er ikke tvil om at et bilde til slutt blir offentliggjort, sa Penetta under intervjuet.

To demonkratiske senatorer sier anonymt til CNN at de venter at bildene blir frigitt om kort tid, men at de ikke vet det presise tidspunktet.

Bilder av Osama bin Ladens lik kan bidra til å overbevise skeptikerne om at han virkelig er død. Samtidig kan det få hatet mot USA til å flamme opp, så Det hvite hus sa i går at de enda ikke hadde bestemt seg. 

-Grusomme
- Det er riktig å si at det er grusomme bilder. De kan virke krenkende på muslimer. Vi veier viktigheten av å vise dem, opp mot skaden de kan volde både nasjonalt og globalt, sier Jay Carney, pressesekretær ved Det hvite hus, på en pressekonferanse i Washington i går kveld.

- Vi forsøker å ta de rette avgjørelsene i denne saken, og vurderer nå nødvendigheten av å vise bildene, sier han.      

En tjenestemann i regjeringsapparatet sier til CNN at det finnes bilder av ham fra tre forskjellige settinge; fra rett etter at han ble skutt og drept, fra da han ble transportert bort av de amerikanske soldatene, og fra da han ble begravd.

En av kulene som drepte bin Laden traff ham over øyet, slik at det er et stort åpent og blodig sår over store deler av ansiktet hans.

Også tjenestemannen beskriver bildene som «skarpe, men grusomme.»

-Unødvendig
Amerikansk etterretning brukte både ansiktsgjenkjenningsteknologi og DNA-tester for å fastslå at det faktisk var bin Laden som ble drept. Soldatene som deltok i operasjonen, sier at folk i huset også bekreftet at det var bin Laden

Ikke alle mener det er riktig å offentliggjøre bildene.  Leder av Senatets etterretningskomité Diane Feinstein er en av dem som sier hun ikke ser poenget i dette. 

  - Jeg ser ikke at det er nødvendig. DNA-testene har vært positive, sier hun.  Leder av Senatets sikkerhetskomité er av en annen oppfatning.

- Så sant ikke al-Qaida erkjenner at han er død er det viktig for USA å vise et bilde for å bekrefte at han er død, sier han.

BILDER:  Leon Penetta sier det kommer til å bli publisert bilder av en død Osama bin Laden. Foto: AP Photo/Alex Brandon/Scanpix
BILDER: Leon Penetta sier det kommer til å bli publisert bilder av en død Osama bin Laden. Foto: AP Photo/Alex Brandon/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media