Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil frigi toppolitikernes 22. juli-redegjørelser

Kulturministeren lover åpenhet og fri debatt om 22. juli .

SKAL AVGJØRE ANKEN:Det er kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) som skal avgjøre anken. Her er hun og fornyingsminister Rigmor Aaserud (Ap) fotografert i forbindelse med ettårsmarkeringen av 22. juli-terroren. Anders Grønneberg/ Dagbladet
SKAL AVGJØRE ANKEN:Det er kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) som skal avgjøre anken. Her er hun og fornyingsminister Rigmor Aaserud (Ap) fotografert i forbindelse med ettårsmarkeringen av 22. juli-terroren. Anders Grønneberg/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er kulturminister Anniken Huitfeldt som skal avgjøre om forklaringene til flere sentrale politikere og embetsmenn, skal offentligjøres eller ikke. Hun lover å behandle de tre klagene hun har fått på bordet i dag med et ønske om åpenhet.

- Vi kommer lengst med åpenhet Jens Stoltenberg er blant dem som har offentliggjort sine forklaringer til 22.juli-kommisjonen.

- Jeg synes at de redegjørelsene som er gjort av nåværende og tidligere politikere bør behandles slik som statsministerens redegjørelse, med åpenhet, sier Huitfeldt til Dagbladet.

- Som samfunn kommer vi lengst med åpenhet om det som gikk galt og det som gikk bra 22. juli. Dette blir derfor grunnlaget for min behandling, sier Huitfeldt.

- Mer komplisert med embetsmenn Mens flere i sentrale roller knyttet til sikkerhet og beredskap ikke har gjort det samme. Blant dem tidligere justisminister Knut Storberget, tidligere politidirektør Ingelin Killengreen og nåværende fornyingsminister Rigmor Aasrud.

Ønsket om en åpen og fri debatt etter 22. juli tilsier innsyn og offentlighet, mener Huitfeldt. Men forteller at det er mer komplisert når det gjelder embetsmenn.

- Disse har en lojalitetsplikt som de ble fritatt i forbindelse med 22. juli-kommisjonens arbeid. Her kan det også ligge noen begrensninger, blant annet for gradert informasjon, sier kulturministeren.

Her vil kulturministeren derfor gjøre grundige overveielser før hun lander på en beslutning.

Behandles vanlig Huitfeldt forteller at det ligger klager fra to redaksjoner ABC nyheter og VG, på Riksarkivarens avslag på innsynsbegjæringer i kommisjonens referater. Hun kan ikke si hvor lang tid hun vil bruke på å behandle sakene.

- Riksarkivaren har behandlet saken raskt, så jeg forventer at dette ikke kommer til å ta spesielt lang tid, men kan ikke si noe mer spesifikt om dette akkurat nå. Sakene har først havnet på mitt bord i dag, sier hun.

I klagebehandlingen må et stort materiale gjennomgås. Hun kan derfor ikke åpne for innsyn her og nå.

GJØR SOM JENS: Kulturminister Anniken Huitfeldt mener at Statsminister Jens Stoltenberg valg om å offentliggjøre sin 22. juli redegjørelse bør gjelde for alle nåværende og tidligere politikere som har blitt intervjuet av 22. juli-kommisjonen.
Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
GJØR SOM JENS: Kulturminister Anniken Huitfeldt mener at Statsminister Jens Stoltenberg valg om å offentliggjøre sin 22. juli redegjørelse bør gjelde for alle nåværende og tidligere politikere som har blitt intervjuet av 22. juli-kommisjonen. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media