Vil frikjenne demonstrant - bruker NRK-video mot politiet

NRK-opptak viser at svensk politi kan ha tuklet med bevis i etterforskningen mot norskitalieneren Luigino Longo. Tirsdag ble han dømt til to og et halvt års fengsel etter opptøyene under EU-toppmøtet i Göteborg i juni. Dommen er en av de tøffeste som har falt i forbindelse med bråket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Luigino Longo anker nå dommen og ber samtidig om ny advokat.

Luigino, eller Gigi som han kalles blant venner, er medlem av organisasjonen Internasjonale Sosialister. I siste liten før EU-toppmøtet bestemte han og samboeren Ann Kathrin Skillingstad seg for å bli med på en busstur til Göteborg, iverksatt av Attac.

I løpet av to hektiske dager ble Longos liv snudd på hodet.

Oppvigleri og vold

Tirsdag ble han i Göteborgs tingsrett dømt til to og et halvt års fengsel for grovt oppvigleri og vold mot offentlig tjenestemann. Nå har Luigino Longos venner, slektninger og kolleger kastet seg inn i kampen om å få ham løslatt. Ifølge den nystartede organisasjonen «Frigi Gigi», dreier dette seg om et justismord.

Syndebukk

- Gigi sier at det er helt tydelig at politiet bare er ute etter en syndebukk, sier Longos samboer Ann Katrin Skillingstad, som er en av frontfigurene for aksjonen.

- Jeg jobber selv på Oslo krisesenter for kvinner, og ville aldri i livet vært sammen med en voldelig mann. Alt dette er helt absurd. Gigi lider av en alvorlig hjertefeil, og kan vanskelig ha oppført seg slik retten mener han har gjort.

Ikke dato

Det svenske politiet sitter med en video de hevder viser Longos ulovlige aktiviteter. Denne videoen har ikke, som de fleste andre politiopptak, tids- eller datostempel.

- Politimannen som filmet hevder at opptaket er fra mellom klokka 12 og 14 torsdag 14. juni. Politiet mener at Longo også skal ha kastet stein. Dette kan ikke være tilfelle, for da satt vi på bussen til Göteborg, forteller Skillingstad. På samme bussen satt RV-leder Aslak Sira Myhre, der han ble filmet av NRK. På opptaket er også Longo identifisert.

- Etter at politiet ble gjort klar over dette, endret de tidspunktet sitt til etter klokka 18. Gigis advokat kontaktet aldri NRK for å se dette opptaket, forteller Skillingstad.

I går ble anken sendt inn, og i den forbindelse har Longo søkt om bytte av advokat. Stig Centerwall kan bli den nye forvareren hvis retten tillater det.

BRÅK: EU-toppmøtet i Göteborg var preget av voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter. Nå er flere av demonstrantene dømt.