Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil gå rettens vei hvis han ikke får kjøpe toppen på et av Norges mest populære fjell

«Arvingen» kjemper desperat kamp.

ATTRAKTIV: Bestefaren til Svein-Olav Barhellestøl eide 193 mål helt på toppen av Gaustatoppen. Derfra har du en av Norges videste utsikert, en utsikt Barhellestøl mener han har forkjøpsrett på. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
ATTRAKTIV: Bestefaren til Svein-Olav Barhellestøl eide 193 mål helt på toppen av Gaustatoppen. Derfra har du en av Norges videste utsikert, en utsikt Barhellestøl mener han har forkjøpsrett på. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Olav Gulliksen Barhellestøl solgte sin eiendom helt på toppen av Gaustatoppen i 1955 til Forsvarsbygg, gjorde de en avtale.

Den gangen Forsvarsbygg skulle selge andelen, hadde grunneierne forskjøpsrett på eiendommen til samme pris den ble solgt for: 7500 kroner.

Barnebarnet Svein-Olav Barhellestøl vil nå gjøre alt han kan for å få eiendommen han mener han har rett på.

- Jeg kommer ikke til å gi meg om dette tar det siste ut av meg, sier han.

- Går til Strabourg Skifte eiendom, som forvalter forsvarsbyggs avhending av eiendommen, har allerede hørt med andre offentlige instanser om de vil overta eiendommen til fordel for grunneierne som har forkjøpsrett.

For to år siden ga Skifte eiendom beskjed til grunneierne at de vurderte avhending av Gaustatoppen. Det gjorde at grunneierne så sitt snitt til å ta tilbake det de mener er deres. Da Svein-Olav Barehellestøl kontaktet Skifte fikk han beskjed om at avtalen om forkjøpsrett var «hogd inn i stein». Nå har fløyta fått en annen lyd.

- Dersom Skifte nå konkluderer med at forkjøpsretten ikke gjelder, går jeg rettens vei. Jeg vil gå hele veien til EU-domstolen om jeg må, sier Barhellestøl.

Ifølge Rjukan Arbeiderblad har Barhellestøl engasjert advokat, og de avventer for å se om han blir hørt av Skifte eiendom.

- Ikke salg Skifte eiendom har tilnærmet seg Miljødirektoratet med den hensikt å overføre forvaltningsansvaret til dem.

- Jeg må påpeke at dette gjelder grunnarealene på toppen. Vi jobber for å få til en forvaltningsoverføring til Miljødirektoratet. Vi kan ikke se at en slik forvaltningsoverføring kan utløse en forkjøpsrett til arvinger av tidligere grunneiere. Vi overfører forvaltningsansvaret til en annen statlig aktør og eierskapet forblir innenfor staten, sier kommunikasjonsjef Jeanette Christensen i Forsvarsbygg Skifte eiendom.

Skifte eiendom har ennå ikke fått noe signaler på en mulig rettssak fra grunneierne.

KONFLIKTENS KJERNE: Dette dokumentet viser at Barhellestøls bestefar skulle ha forkjøpsrett på eiendommen til spottpris 7500 kroner. Skifte eiendom på sin side, mener en forvaltningsoverføring ikke regnes som salg.
KONFLIKTENS KJERNE: Dette dokumentet viser at Barhellestøls bestefar skulle ha forkjøpsrett på eiendommen til spottpris 7500 kroner. Skifte eiendom på sin side, mener en forvaltningsoverføring ikke regnes som salg. Vis mer

- Dette er kun noe vi har lest via mediene, og ikke fått noen reell henvendelse på. Vi kan ikke si hvordan vi vil forholde oss til en eventuell rettssak, sier Christensen.

Hele fjellet kan bli privat Det er til sammen tre eiendommer Forvarsbygg kjøpte på 50-tallet for å bygge Gaustabanen, anlegget med kabelbane som ligger inne i fjellet. Dette anlegget har Telemark fylkeskommune planer om å overta.

På selve fjellet er det tre eiendommer fordelt på fem stykker med avtalefestet forkjøpsrett.

- Alle oss er kampklare. Vi ønsker all mulig aktivitet velkommen på Gaustatoppen. Vi er fem grunneiere som har rett på hele fjellet, og det er ikke sånn at vi kommer til å ta inngangspenger. Allemannsretten gjelder selvfølgelig, uansett om eierskapet er privat, sier Barhellestøl.

Han understreker at kampen er en prinsippsak som også handler om verdier.

Årlig bestiger over 30 000 mennesker toppen, og området er ettertraktet for skikjøring på vinteren.

- Vi følger en veldig ovenfra og ned-holdning. Staten kan ikke bare overkjøre meningmann når det er inngått en avtale. Jeg kjenner jeg blir forbanna. Investorer har også uttrykt at de kan tenke seg å samarbeide dersom det blir private eiere, sier han.

KAMPKLAR: Svein-Olav Barhellestøl er vil kjempe for forkjøpsretten til Gaustatoppen. Foto: Privat
KAMPKLAR: Svein-Olav Barhellestøl er vil kjempe for forkjøpsretten til Gaustatoppen. Foto: Privat Vis mer