Eksil-oligark advarer:

- Vil gå til krig mot Nato

Den tidligere oligarken Mikhail Khodorkovskij advarer Vesten mot det han hevder er Vladmir Putins neste trekk.

ADVARER: Russisk eksil-oligark hevder Russlands president Vladimir Putin vil gå til krig mot Nato dersom han vinner i Ukraina. Foto: Reuters / NTB
ADVARER: Russisk eksil-oligark hevder Russlands president Vladimir Putin vil gå til krig mot Nato dersom han vinner i Ukraina. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mikhail Khodorkovskij (58) var Russlands rikeste oligark. Som eier og toppsjef i det gigantiske russiske oljeselskapet Yukos, hadde han også tette bånd til president Vladimir Putin.

Det tok imidlertid slutt da han i 2003 snakket høyt om korrupsjon i Russland og begynte å markere seg som en kritiker av det russiske regimet. Den tidligere oligarken ble arrestert og sonet ti år i fengsel for det menneskerettsorganisasjoner omtaler som en straff for å ha kritisert Kreml.

I dag lever han i eksil i London og en av landets mest framtredende dissidenter. Han har ved flere anledninger gått hardt ut mot den russiske invasjonen av Ukraina, og advarer nå Vesten mot det han tror er Putins neste trekk.

Kritiserer Vesten

I et ferskt intervju med Financial Times kritiserer eksil-oligarken de vestlige landene for å ikke innse hva som står på spill, noe han mener kan få fatale følger.

- Om vi ikke klarer å håndtere denne pesten i Ukraina, vil den spres til andre territorier, sier han til avisa og utdyper:

I FLAMMER: Wagner-gruppen kalles ofte «Putins private hær». Ifølge guvernøren i Luhanskregionen, Serhij Hajdaj, har ukrainerne klart å ødelegge en av Wagner-gruppens baser i byen Kadijivka. Video: Telegram. Vis mer

- Dersom Putin går seirende ut av krigen i Ukraina, vil han, på grunn av problemer i hjemlandet, starte en krig mot Nato.

58-åringen er imidlertid ikke i tvil om at en eventuell krig mellom Russland og Nato vil ende med et knusende tap for den russiske presidenten.

- Hadde det ikke vært for alle ofrene, ville jeg ha sagt at jeg faktisk er ganske fornøyd. Putin har lagt ut på en rute som kommer til å ende i hans død. Men seieren i Ukraina avhenger helt av Vesten.

Kreml har foreløpig ikke kommentert påstandene.

KRITISERER: Tidligere oligark, Mikhail Khodorkovskij, er kritisk til president Vladimir Putin. Foto: Bernd von Jutrczenka/dpa via AP
KRITISERER: Tidligere oligark, Mikhail Khodorkovskij, er kritisk til president Vladimir Putin. Foto: Bernd von Jutrczenka/dpa via AP Vis mer

- Ikke mye tid igjen

Regimekritikeren har flere ganger gått i strupen på Putin, som han mener har blitt «fullstendig gal».

- Til å begynne med ønsket han et regimeskifte i Kyiv og å få inn sine marionetter. Og han forventet at han ville bli møtte med blomster i gatene fra det ukrainske folket. Det at folk i Kharkiv ikke møtte ham med blomster, gjorde ham ikke bare sint. Jeg tror virkelig det bokstavelig talt gjorde ham gal. Det var da han begynte å bombe Kharkiv og Kyiv.

Allerede i mars hevdet Khodorkovskij at krigen i Ukraina ville føre til Putins fall.

- Jeg er overbevist om at Putin ikke har mye tid igjen. Kanskje ett år. Kanskje tre, sa han til CNN den gang.

I april gjentok han budskapet:

- Russisk historie har lært oss at regimer som taper en krig får store problemer i løpet av to år. Jeg tror Putin taper denne krigen hvis han ikke vinner i Donbas, og hans dramatiske tabber fører med stor sannsynlighet til at han ikke overlever mer enn to til fem år som diktator.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer