Etter Nato-nei:

Vil garantere for Sverige

Rødt-leder Bjørnar Moxnes forsvarer partiets omstridte «nei» til svensk og finsk Nato-medlemskap. I stedet ønsker han en utvidet sikkerhetsgaranti fra Norge og de andre nordiske landene.

BER NORGE GÅ FORAN: Bjørnar Moxnes og Rødt mener Norge bør gå foran med å gi våre nordiske naboer en varig sikkerhetsgaranti uavhengig av Nato. Foto: Terje Pedersen / NTB
BER NORGE GÅ FORAN: Bjørnar Moxnes og Rødt mener Norge bør gå foran med å gi våre nordiske naboer en varig sikkerhetsgaranti uavhengig av Nato. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- I motsetning til de andre partiene lar vi det ikke være opp til Erdogan eller Orban om Norge skal komme Sverige eller Finland til unnsetning.

Det sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

Nå ber han i stedet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om å utvide sikkerhetsgarantien overfor Sverige og Finland.

Støtte og kritikk

Onsdag kveld besluttet ledelsen i Rødt at de vil stemme mot at Sverige og Finland skal få bli medlemmer av Nato, en beslutning som har skapt reaksjoner fra flere hold - også fra egne rekker.

- Det har kommet både støtte og kritikk, og det var vi forberedt på, sier Moxnes til Dagbladet.

Støre har til NTB gjort det klart at han mener forslaget fra Rødt er dypt usolidarisk i en situasjon der våre naboer de opplever at deres trygghet er truet.

- Nato er en forsvarsallianse som Sverige og Finland nå ønsker å være en del av. De velger å gå ut av alliansefrihet som et resultat av den angrepskrigen Russland gjennomfører i Ukraina, da skal vi ikke nekte dem å være en del av vårt forsvarsfellesskap, sier Støre til NTB.

Nå ber imidlertid Moxnes Støre om å hjelpe nabolandene på annet vis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer