Etter Nato-nei:

Vil garantere for Sverige

Rødt-leder Bjørnar Moxnes forsvarer partiets omstridte «nei» til svensk og finsk Nato-medlemskap. I stedet ønsker han en utvidet sikkerhetsgaranti fra Norge og de andre nordiske landene.

BER NORGE GÅ FORAN: Bjørnar Moxnes og Rødt mener Norge bør gå foran med å gi våre nordiske naboer en varig sikkerhetsgaranti uavhengig av Nato. Foto: Terje Pedersen / NTB
BER NORGE GÅ FORAN: Bjørnar Moxnes og Rødt mener Norge bør gå foran med å gi våre nordiske naboer en varig sikkerhetsgaranti uavhengig av Nato. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

- I motsetning til de andre partiene lar vi det ikke være opp til Erdogan eller Orban om Norge skal komme Sverige eller Finland til unnsetning.

Det sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

Nå ber han i stedet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om å utvide sikkerhetsgarantien overfor Sverige og Finland.

Støtte og kritikk

Onsdag kveld besluttet ledelsen i Rødt at de vil stemme mot at Sverige og Finland skal få bli medlemmer av Nato, en beslutning som har skapt reaksjoner fra flere hold - også fra egne rekker.

- Det har kommet både støtte og kritikk, og det var vi forberedt på, sier Moxnes til Dagbladet.

Støre har til NTB gjort det klart at han mener forslaget fra Rødt er dypt usolidarisk i en situasjon der våre naboer de opplever at deres trygghet er truet.

- Nato er en forsvarsallianse som Sverige og Finland nå ønsker å være en del av. De velger å gå ut av alliansefrihet som et resultat av den angrepskrigen Russland gjennomfører i Ukraina, da skal vi ikke nekte dem å være en del av vårt forsvarsfellesskap, sier Støre til NTB.

Nå ber imidlertid Moxnes Støre om å hjelpe nabolandene på annet vis.

Etter at Sverige og Finland leverte inn sine Nato-søknader mandag, uttalte Støre at Norge - sammen med Danmark og Island - er klare til å bistå med alle nødvendige midler dersom de skulle bli utsatt for et angrep før de formelt blir Nato-medlemmer.

Det samme har land som Storbritannia, Polen og USA gjort, om enn i noe ulik form.

Det er denne sikkerhetsgarantien Moxnes ønsker at skal bli gjort permanent.

- Nå som vi andre nordiske land har gitt Sverige og Finland en sikkerhetsgaranti, er det underlige at vi ikke gjorde det for mange år siden. Denne må gjøres permanent og gjensidig, sier Moxnes.

Bekymret for Erdogan

Foreløpig har Tyrkia vist motstand mot Sverige og Finlands Nato-søknader.

Moxnes understreker at Rødt og Tyrkias president Recep Erdogan har helt motsatt utgangspunkt.

- Erdogan er veldig for Nato. Han bruker makten sin der til å føre krig i Irak, skaffe seg våpen og få utlevert kurdiske aktivister. Rødt er mot Nato. Derfor er vi også mot en utvidelse av Nato. Vi vil ta brekkstanga bort fra autoritære ledere som Erdogan og stille opp for våre naboland direkte, sier han til Dagbladet.

Han mener problemet ikke er over selv om Erdogan skulle gi etter i denne omgang.

- Etter at Sverige og Finland har blitt medlem, må de ha folk som Erdogan med på laget for å utløse Natos artikkel 5 hvis de blir angrepet. Da får han en ny sjanse til å legge ned veto, utpresse og forsinke, sier Moxnes.

Han trekker fram at Tyrkia i 2019 blokkerte Natos plan for å forsvare Norge.

- Det var for å presse Nato til å stemple YPG som en terrororganisasjon. Dette problemet går ikke bort over natta, sier Moxnes.

- Uærlig

Selv om ikke Norge vil kunne forsvare nabolandene våre mot Russland, mener Moxnes at en norsk, permanent sikkerhetsgaranti vil heve terskelen for et angrep mot våre naboland og øke deres trygghet.

- Og det uten vilkår. Hvis Norge går foran, kan det også inspirere andre land til å gjøre sine sikkerhetsgarantier permanente, sier Moxnes.

Men Rødts nye forslag får fortsatt stryk fra Ap.

Parlamentarisk nestleder og utenrikspolitisk talsperson, Åsmund Aukrust, kaller forslaget fra Moxnes og Rødt er «uærlig».

- De prøver å dekke over det helt spinnville, at Rødt vil nekte Sverige og Finland Nato-medlemskap. Det er ingen som etterspør det Rødt foreslår, de ønsker Nato-medlemskap fordi de selv mener det gagner deres sikkerhet. Det er grunnleggende usolidarisk å nekte dem det, sier Aukrust.

RISTER PÅ HODET: Arbeiderpartiets Åsmund Aukrust. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
RISTER PÅ HODET: Arbeiderpartiets Åsmund Aukrust. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Han mener Rødt snakker om sikkerhetspolitikk som om det var en «teoretisk øvelse», og at de «ikke har fått med seg at det igjen er krig i Europa, og at Russland har angrepet Ukraina».

- Deres sikkerhetspolitikk tåler rett og slett ikke dagens lys, sier Aukrust og fortsetter:

- I sikkerhetspolitikken stanser solidaritet til Rødt ved norske landegrenser. De er mot å sende våpen til Ukrainas heltemodige forsvar av eget land og nå vil de nekte våre nærmeste naboer Nato medlemskap. Heldigvis er de et ytterpunkt i internasjonal politikk, de har verken støtte blant egne velgere, eller av andre partier internasjonalt. Så langt er det vel bare Erdogan som sagt seg enig å nekte Finland og Sverige selv å bestemme over sikkerhet, avslutter Aukrust.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer