Vil gasse seg med de største

Statoil-styret vil overta mest mulig av statens eierandeler på norsk sokkel, før deler av den nye oljegiganten selges ut i markedet og deretter børsnoteres. Verdi: 400- 550 milliarder kroner. Minst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tøffere for de ansatte

Vikaren, gjengangeren og den ufullendte

Statoil vil inn på lista over de største oljeselskapene i verden. Helst som nummer fire blant verdens største børsnoterte oljeselskaper, og helst i løpet av to år. For ifølge Statoils styreformann Ole Lund er det ingen tid å miste.

Han mener Statoils framtid bør være avklart før Stortinget tar sin neste sommerferie, slik at Statoil kan notere seg på Oslo Børs, som også styreledes av den samme Lund, tidlig i 2001.

Enorme verdier

Det er enorme verdier Lund og Statoils ukjente nye sjef vil ha hånd om. Statoil er i dag verdsatt til 120 milliarder kroner. Ved å overta statens direkte eierandeler, SDØE, blir verdien tre- firedoblet.

Og Lund vil ha seg frabedt at olje- og energiministeren i framtida skal kunne instruere Statoils styreformann i enerom. I svært runde ordelag anslår Lund at et sted mellom en tredjedel og to tredjedeler av Statoil bør selges ut til private aktører.

Lund regner med at det mest realistiske er en mindre andel solgt ut på kort sikt, men ser gjerne en Hydro-modell med 51 prosent eller mindre på statlige hender.

Utenlandske eiere

På grunn av det nye Statoils størrelse vil de nye eierne i all hovedsak måtte bli utenlandske. Ingen norske private aktører har penger nok til å kjøpe større andeler i et Statoil som får overta hele eller store deler av SDØE.

Hvis Statoil blir verdsatt til 500 milliarder kroner, vil et salg av en tredjedel av selskapet bringe inn 165 milliarder kroner i statskassa, det vil si en tredjedel av statens årlige utgifter på statsbudsjettet. Lund tror det vil bli lett å selge Statoil-aksjer.

HASTVERK: Det er ingen tid å miste, mener Statoils styreformann Ole Lund. Statoils framtid bør være avklart før Stortinget tar sin neste sommerferie.