Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil genteste seksåringer

Det handler ikke om skumle gener, sier professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Seksåringene som deltar i undersøkelsen «Trygg i Trondheim», vil bli bedt om å avgi spyttprøve. Forskningsprosjektet omfatter også gentesting.

Den såkalte fireårsundersøkelsen startet i 2007. Målet er blant annet å kartlegge mentale problemer og sosial kompetanse hos barna, skriver Adresseavisen.

- Barna vil bli bedt om å spytte i et reagensrør. Når det gjelder undersøkelsen av genene, samarbeider vi med genetikere ved NTNU og St. Olavs, forteller prosjektleder Lars Wichstrøm.

Det er barn født i 2003 som nå blir innkalt i andre runde av prosjektet. I forrige runde deltok 82,5 prosent av de spurte. Rundt 1.000 familier har sagt seg villig til å gjennomgå en grundigere undersøkelse, der også foreldrene ble intervjuet om alt fra barnets lek til alkoholbruk i hjemmet.

Professor Wichstrøm tror ikke foreldrene vil bli skremt av gentestingen.

- Det handler ikke om skumle gener. I vårt tilfelle ser vi ikke etter gener som gir økt risiko, slik en for eksempel gjør ved testing for Alzheimers eller diabetes. Her dreier det seg om å studere genene i samspill med andre faktorer, først og fremst oppvekstmiljøet, sier han.

(NTB)
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling