Vil genteste seksåringer

Det handler ikke om skumle gener, sier professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Seksåringene som deltar i undersøkelsen «Trygg i Trondheim», vil bli bedt om å avgi spyttprøve. Forskningsprosjektet omfatter også gentesting.

Den såkalte fireårsundersøkelsen startet i 2007. Målet er blant annet å kartlegge mentale problemer og sosial kompetanse hos barna, skriver Adresseavisen.

- Barna vil bli bedt om å spytte i et reagensrør. Når det gjelder undersøkelsen av genene, samarbeider vi med genetikere ved NTNU og St. Olavs, forteller prosjektleder Lars Wichstrøm.

Det er barn født i 2003 som nå blir innkalt i andre runde av prosjektet. I forrige runde deltok 82,5 prosent av de spurte. Rundt 1.000 familier har sagt seg villig til å gjennomgå en grundigere undersøkelse, der også foreldrene ble intervjuet om alt fra barnets lek til alkoholbruk i hjemmet.

Professor Wichstrøm tror ikke foreldrene vil bli skremt av gentestingen.

- Det handler ikke om skumle gener. I vårt tilfelle ser vi ikke etter gener som gir økt risiko, slik en for eksempel gjør ved testing for Alzheimers eller diabetes. Her dreier det seg om å studere genene i samspill med andre faktorer, først og fremst oppvekstmiljøet, sier han.

(NTB)