Vil gi 120.000 til alle nye mødre

KrF rystet over aborttall i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Alle mødre bør få en engangsstønad på 120.000 kroner når det får sitt første barn. Det er reaksjonen til Kristelig Folkeparti på aborttallene blant unge kvinner i Oslo.

Mer enn halvparten av etnisk norske kvinner under 25 år velger abort når de blir gravide første gang. En viktig årsak til de høye aborttallene er de økonomiske støtterordningene for kvinner som ikke har hatt arbeidsinntekt på grunn av studier, skriver Aftenposten i dag.

Det er professor Anne Eskild ved kvinneklinikken på Akershus universitetssykehus som har stått i spissen for undersøkelsen.

Bryter tabuer

- Aborttallene er overraskende høye, og vi har lenge ant at økonomi har vært en viktig årsak. Nå har vi kommet nærmere en årsakssammenheng, og det er flott at forskere har gått løs på et felt som har vært tabubelagt, sier nestleder i Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen, til Dagbladet.no.

Kvinner uten inntekt må nå nøye seg med 30.000 kroner i engangsstønad. Kristelig Folkeparti vil firedoble til 120.000 kroner - to ganger grunnbeløpet i Folketrygden. Ved siste statsbudsjett foreslo KrF å øke beløpet til 64.000.

- Betyr dette utspillet at KrF går vil bevilge 120.000 kroner allerede ved neste statsbudsjett?

- Får vi medspillere, går vi for 120.000 kroner i stønad direkte. Hvis ikke må vi ta opptrappingen i to etapper og jobbe for 64.000 til høsten også.

 PENGER AVGJØR:  Mindre enn halvparten av norske jenter under 25 år i Oslo velger å bære fram barnet når de er gravide første gang, viser ny forskning. Arkivfoto:Lina Lundberg.
PENGER AVGJØR: Mindre enn halvparten av norske jenter under 25 år i Oslo velger å bære fram barnet når de er gravide første gang, viser ny forskning. Arkivfoto:Lina Lundberg. Vis mer
120.000 TIL ALLE: KrFs nestleder Dagrun Eriksen vil heve støttebeløpet til alle førstegangsfødende mødre.