Vil gi 16-åringer på Oslo øst stemmerett

Flere partier går inn for stemmerett for 16-åringer ved kommune- og fylkestingsvalg. Nå vil Trine Skei Grande (Venstre) la 16-åringer i Oslo øst få stemme ved neste lokalvalg.

- UMYNDIGGJORT: Trine Skei Grande (Venstre) mener mange unge, spesielt på Oslo øst, føler seg umyndiggjort. Derfor vil hun gi 16-åringer stemmerett. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- UMYNDIGGJORT: Trine Skei Grande (Venstre) mener mange unge, spesielt på Oslo øst, føler seg umyndiggjort. Derfor vil hun gi 16-åringer stemmerett. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi vet vi at mange unge, spesielt i Oslo øst, føler seg umyndiggjort og opplever at de har liten eller ingen mulighet til å påvirke verken nærmiljøet sitt eller storsamfunnet de lever i. Mange føler seg frustrert og oversett. For noen resulterer den frustrasjonen i utagering, sier Trine Skei Grande til Dagbladet.

Hun mener denne energien heller bør kanaliseres inn i politisk arbeid.

Nå er hun med på å fremme et initiativ om å la 16-åringer i Oslo få stemme ved bydels og kommunevalget i 2023. I første omgang som et prøveprosjekt i sin egen bydel Gamle Oslo.

Vil endre loven

Men på sikt ønsker Venstre stemmerett for alle 16-åringer, også i stortingsvalget. Det vedtok partiet på landsmøtet i september. Også i KrF kan det komme en endring.

I forslaget til nytt partiprogram som ble lagt fram for ei drøy uke siden, går de inn for å gi 16-åringene stemmerett ved lokalvalg.

For KrFs del henger forslaget om stemmerett sammen med deres forslag om å avholde lokalvalg og stortingsvalg samtidig, hvert fjerde år.

- Vi vil først og fremst samle valgene, og som en konsekvens av dette mener vi at 16-åringene bør få stemmerett. Hvis ikke vil det for noen av dem ta så lang tid før de får brukt stemmeretten, at vi frykter det kan gå ut over interessen for samfunn og demokrati, så det er for å beholde ungdommens engasjement at vi har koblet dette sammen, sier Ingelin Noresjø (KrF), nestleder og medlem av programkomiteen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer