TOG FØRST: Kollektivtrafikk er den viktigste trafikksaken for SV, men landsstyret foreslår også å gi 17-åringer lappen. Programkomiteens leder Inga Marte Thorkildsen og partileder Audun Lysbakken. Foto: Håkon Eikesdal.
TOG FØRST: Kollektivtrafikk er den viktigste trafikksaken for SV, men landsstyret foreslår også å gi 17-åringer lappen. Programkomiteens leder Inga Marte Thorkildsen og partileder Audun Lysbakken. Foto: Håkon Eikesdal.Vis mer

Vil gi 17-åringer lappen

Det foreslår SVs programkomité. Frp applauderer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SVs landsstyre foreslår å gi 17-åringer lov til å kjøre bil alene i trafikken. I programforslaget står det at de vil innføre gradert førerkort, «for eksempel ved å gi 17-åringer rett til å kjøre bil alene på dagtid dersom de har et omfattende antall øvelsestimer bak seg».

- Positivt
- Dette er et tiltak for å øke trafikksikkerheten, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Både Trygg Trafikks Kristin Øyen og Frps Bård Hoksrud synes forslaget er glimrende.

- Vi synes det er et godt forslag. Vi foreslo ordningen som et prøveprosjekt på nasjonal trafikksikkerhetskonferanse for et år siden. Vi mener at øvelseskjøring på egen hånd er smart. Det gir en gradvis overgang til kjøre alene som vil virke positivt, sier Kristin Øyen i Trygg Trafikk.

- Velkommen etter
- Velkommen etter, sier Bård Hoksrud i Frp.
- Vi har vært positive til dette. Men SV har stemt imot i Stortinget, seinest ved budsjettbehandlingen i høst. Det virker som om det nærmer seg valgkamp. Ungdom synes dette er positivt, sier han.

Ikke bestemt seg
Det er ikke sikkert SV lander på et ja. Det er kommet inn forslag om å stryke punktet helt. Audun Lysbakken er ikke helt overbevist.

- Dette vil det bli debatt om på landsmøtet. Jeg skal høre på debattenfør jeg tar endelig stilling, sier han.