VIL GI MER: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen foreslo fredag å gi mer penger til å avhjelpe flyktningkriseen. Arkivfoto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL GI MER: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen foreslo fredag å gi mer penger til å avhjelpe flyktningkriseen. Arkivfoto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Vil gi 227 millioner mer til flyktningkrisen

Regjeringen vil bla opp mer penger til UDI, politiet, og barnevernet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På en pressekonferanse i formiddag varslet regjeringen at de vil spe på årets statsbudsjett med et samlet beløp på 227,1 millioner kroner for å kunne håndtere flyktningkrisen. 

- Vi står i en situasjon som er veldig krevende med en veldig stor økning i antall asylankomster. Det setter hele vårt system på en sterk prøve. Det gjelder politiet, som registrerer ankomster, det gjelder UDI, som skal sikre at de får et sted å være, og det gjelder hele oppfølgingen, også fordi det er mange blant disse som er enslige mindreårige, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp), som la fram den nye budsjettbevilgningen sammen med barne- likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).  

Styrker politiet Totalt 97 millioner skal gå til en styrking av politiet.

50 av disse skal brukes til ankomstregistrering av flyktninger, mens resten brukes til å betale uforutsette ekstrakostnader ved Norges deltakelse i EU-aksjonen Frontex i Middelhavet. 

UDI har fra før hatt fullmakt til å overskride sitt budsjett i forbindelse med innkjøp av mottaksplasser til flyktninger, men får også fem millioner mer i inneværende år.

Tre millioner skal dessuten gå til verger som skal kunne gi flyktningene tett oppfølging. 

Ekstra boliger I tillegg til at justis- og beredskapsdepartementets budsjettområde styrkes, gir regjeringen også femti millioner kroner ekstra for å kunne sikre at kommunene har råd til å bygge flere utleieboliger til flyktninger.

Det er et viktig grep for å kunne hindre bosettingskøen i  kommunene og sørge for at flyktningene ikke blir sittende i asylmottak i urimelig lang tid. 

Siden flyktningkrisen i Middelhavet eskalerte har Norge også tatt imot langt flere enslige mindreårige enn før. Det skaper utfordringer for barnevernet, som har ansvaret for denne gruppen flyktninger.  

- I fjor kom det ca 188 enslige mindreårige under femten år, bare så langt i år er det kommet over 340. Det har vist seg at apparatet vi hadde ikke var godt nok, derfor er jeg veldig glad for at vi i dag bevilger 65 millioner ekstra til barnevernet, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne (H). 

Det gis dessuten ekstra penger til departementet hun styrer, sånn at departementet kan lage en nettside for å koordinere den frivillige innsatsen Norge har sett de siste månedene. 

I tillegg gis fem millioner til regionale senter for vold og traumatisk stress. 

Styrker hele kjeden Anundsen understreker at det økte antallet asylsøkere ikke skal gå ut over andre oppgaver som politiet, UDI og andre etater til vanlig skal gjøre. 

- Regjeringen tar helhetlig grep om hele kjeden for å sikre at vi kan håndtere situasjonen så godt som mulig. Samtidig utvikler situasjonen seg fra dag til dag, noe som betyr at vi er beredt på å gjøre mer hvis det skulle være behov for det, sa justisminister Anders Anundsen under pressekonferansen i formiddag. 

Forslaget skal behandles av Stortinget før det blir vedtatt.