Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil gi Adecco sparken

Fagforbundets mektige leder Jan Davidsen vil kaste vikarbyråene ut av det offentlige.

UNDERGRAVER: - Vikarbyråene undergraver avtaleverket og folks krav til trygghet, sier Fagforbundets mektige leder Jan Davidsen. Foto: JØRN H. MOEN/DAGBLADET
UNDERGRAVER: - Vikarbyråene undergraver avtaleverket og folks krav til trygghet, sier Fagforbundets mektige leder Jan Davidsen. Foto: JØRN H. MOEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Vikarbyråene undergraver avtaleverket og folks krav til trygghet, sier Fagforbundets mektige leder Jan Davidsen. Fagforbundet organiserer 320.000 medlemmer i blant annet kommunal og statlig sektor.

Davidsen er rystet over Dagbladets avsløringer om at vikarer jobber for det offentlige langt under tariff.

- Dette medfører dumping av lønnsvilkårene innenfor de forskjellige bransjene, sier Davidsen. Han vil nå få alle hans 320.000 medlemmer til å jobbe for å sparke ut Adecco og vikarbyråene. Dette skal de gjøre ved å legge press på sine lokalpolitikere.

- Må stilles til ansvar - Her må politikerne ansvarliggjøres. Vi har også rødgrønne politikere som har bidratt til denne utviklingen. Politikere fra alle partier må respektere loven. De må stilles til ansvar, og vi har særlig forventninger til de rødgrønne, sier Davidsen.  

DUMPET LØNNINGER: I løpet av de to siste månedene har Dagbladet avdekket at Adecco-vikarer jobber for kommunene som renholdere og barnehageassistenter for helt ned til 115 kroner i timen. Foto: EPA/SCANPIX
DUMPET LØNNINGER: I løpet av de to siste månedene har Dagbladet avdekket at Adecco-vikarer jobber for kommunene som renholdere og barnehageassistenter for helt ned til 115 kroner i timen. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

I løpet av de to siste månedene har Dagbladet avdekket at Adecco-vikarer jobber for kommunene som renholdere og barnehageassistenter for helt ned mot 115 kroner i timen.

Dette på tross av at det offentlige er pålagt å ikke kjøpe inn tjenester for under tariff-nivå. Mens kommunene mener de har kontraktfestet dette med Adecco, mener selskapet at de ikke er forpliktet å lønne på samme nivå som tariff.

- Vi er ikke forpliktet til å lønne i henhold til KS-tabellen, vi lønner markedslønn, sa Anne-Stine Talseth til Dagbladet søndag.

- Truer velferdsmodellen Davidsen har tidligere sagt til Dagbladet at konkurranseutsetting i det offentlige truer hele velferdsmodellen.

ADECCO-VIKAR: FOR LITE: - Dette er en lønning det er ikke er mulig å leve av, sa Adecco-vikar Vadu Jeng (25) til Dagbladet. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET
ADECCO-VIKAR: FOR LITE: - Dette er en lønning det er ikke er mulig å leve av, sa Adecco-vikar Vadu Jeng (25) til Dagbladet. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET Vis mer

- Det er ingen tvil om at arbeidernes rettigheter er under press, men det mest alvorlige er at dette truer kvaliteten på det man leverer til innbyggerne. Hvis dette får spre seg vil vi ikke klare å møte utfordringen vi har i eldreomsorgen, skole og barnehage. Det faglige nivået blir for lavt, sier Davidsen til Dagbladet i dag.

Fagforbundets leder frykter at konkurranseutsettingen kan svekke tilliten til de rødgrønne politikerne.

- Et angrep - Hvis man ikke ser en klar høyrevenstre-akse i behandling av arbeidstakernes rettigheter, vil det svekke troverdigheten blant velgerne. Velgerne må se en tydelig forskjell i praksisen og de rødgrønne politikerne må sikre en anstendig sosial standard, sier Davidsen, som peker på at midlertidig ansettelse får store konsekvenser for de ansatte.

- Vikarbruken er et angrep på hele vår samfunnsmodell. Vi har medlemmer som må gå til sosialkontoret for å overleve, da lønningen ikke strekker til. Denne utviklingen blir forsterket av bemanningsselskapene når de tilbyr fleksibilitet på arbeidstakernes bekostning, sier Davidsen. Han mener også at dårlige lønns- og arbeidsvilkår skader integreringen.

UNDER LOVPÅLAGT MINSTENIVÅ: Lønnsslipper viser at Vadu Jeng har fått betalt 115 kroner i timen for å jobbe for Oslos kommunale barnehager. Det er 22 kroner under lovpålagt minstenivå, som er 137,72 kroner i timen.
UNDER LOVPÅLAGT MINSTENIVÅ: Lønnsslipper viser at Vadu Jeng har fått betalt 115 kroner i timen for å jobbe for Oslos kommunale barnehager. Det er 22 kroner under lovpålagt minstenivå, som er 137,72 kroner i timen. Vis mer

- Arbeidsplassen er den viktigste integreringsarenaen i det norske samfunnet. Hvis jobben bare er midlertidig og man ofte må ta to jobber for å få lønna til å strekke til, blir integreringen av store grupper i samfunnet alvorlig svekket, sier Fagforbundets leder.

- Urimelig - Det er ikke overraskende at Jan Davidsen er på krigsstien når det gjelder bemanningsbransjen. Det har han vært lenge, sier fagsjef for bemanningsbransjen i NHO Service, Even Hagelien.

- Vi oppfatter det slik at han benytter anledningen nå til å generalisere på en lite konstruktiv måte i stedet for å gå i dialog med bransjen om gode løsninger. Bemanningsbransjen representerer 90 000 arbeidstakere i løpet av ett år som til sammen utfører mer enn én prosent av årsverkene i Norge, sier Hagelien. Han mener både privat og offentlig sektor er avhengige av den fleksibilitet som personell fra bransjen representerer.

- For de ansatte er bransjen i stor grad en inngangsport til arbeidslivet. Å gå til angrep på et system som har så stor positiv betydning for arbeidslivet på bakgrunn av enkelteksempler oppleves urimelig, sier Hagelien.

DEN NYE UNDERKLASSEN: Den nye underklassen i Norge består av lærervikarer, renholdere, barnehageassistenter og helsepersonell, ifølge Fagforbundet og Unio.
DEN NYE UNDERKLASSEN: Den nye underklassen i Norge består av lærervikarer, renholdere, barnehageassistenter og helsepersonell, ifølge Fagforbundet og Unio. Vis mer

NHO Service støtter Adecco i at avtalene gir rom for å gi markedslønn.

- Vi ønsker ikke å gå inn i en detaljsak om lønnsnivå, men vil på generell basis støtte Adeccos vurderinger av de avtaler som er inngått. At det fra offentlige innkjøpere legges så sterkt press på pris at også lønnsnivå kommer under press er uheldig og uønsket fra bemanningsbransjens side, sier Hagelien.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media