Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil gi arbeid til asylsøkere

Regjeringen vil nå gjøre det lettere for flyktninger og asylsøkere å få arbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Regjeringen ønsker å gi midlertidig arbeidstillatelse til asylsøkere straks politiet har gjennomført sitt avhør og avklart deres identitet, sier arbeidsminister Laila Dåvøy.

Regjeringen vil også sørge for at innvandrere raskere får godkjent sin utdannelse fra hjemlandet.

Brev

I Dagbladet torsdag gikk tidligere NHO-sjef Karl Glad til angrep på regjeringens flyktningpolitikk i et brev rettet til Dåvøy. «Det er nå alminnelig akseptert både i Norge og i våre naboland at det å komme raskt i arbeid er den viktigste enkeltfaktor for integrering av fremmedkulturelle innvandrere,» skrev Glad i brevet. «Det er vanlig at fremmedkulturelle blir gående i 5- 6 år før de kommer i regulært arbeid. Det kan ikke være akseptabelt,» sto det videre.

- Jeg er helt enig med Karl Glad i dette, men regjeringen har allerede grepet fatt i problemet. Justisdepartementet har nettopp hatt et forslag til høring som går ut på å myke opp adgangen til midlertidig ansettelse av asylsøkere.

Dåvøy er også enig i at kommuner som tar imot flyktninger og asylsøkere må kunne tilby muligheter for arbeid.

Regjeringen vil nå fremme et forslag om å tilleggsbevilge 60 millioner kroner som skal brukes for å få innvandrere raskere i arbeid.

Fei for egen dør

Leder i Norsk Tjenestemannslag (LO), Turid Lilleheie, mener Karl Glad og NHO må feie for egen dør før de angriper arbeidsmarkedsmyndighetene.

- Arbeidsgiverne har ikke vært villige til å ta inn flyktninger, selv om Arbeidsmarkedsetaten har jobbet intenst for dette.

- Vi er enige med Glad i at lediggang er roten til alt vondt. Jo lenger flyktningene forblir i mottakssystemet som klienter, jo verre er det å få dem ut i arbeidslivet, sier Lilleheie.