Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil gi Baasland 3,5 år i fengsel

- Jeg føler ikke det er en riktig straff, sier 35-åringen. Dom faller allerede i morgen.

- IKKE FORMILDENDE: Aktor Knut Horn (t.h.) vil ikke at Oslo tingrett skal legge vekt på Bjarte Baaslands spilleavhengighet i formildende retning, og mener 35-åringen fortjener tre år og seks måneders fengsel også etter å ha gitt full tilståelse.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
- IKKE FORMILDENDE: Aktor Knut Horn (t.h.) vil ikke at Oslo tingrett skal legge vekt på Bjarte Baaslands spilleavhengighet i formildende retning, og mener 35-åringen fortjener tre år og seks måneders fengsel også etter å ha gitt full tilståelse. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Aktor Knut Horn vil ikke legge vekt på Bjarte Baaslands spilleavhengighet i formildende retning, og nedla i ettermiddag påstand om fengselsstraff i tre år og seks måneder og tilbakebetaling av 26,6 millioner kroner fra 35-åringen.

Han har tilstått grovt bedrageri for nærmere 28 millioner kroner, som i likhet med ytterligere mer enn 32 millioner gikk med til gambling hos spilleselskaper på internett.

- Jeg mener det generelle straffenivået her ligger på fem års fengsel, sier Horn, som altså vil gi strafferabatt på halvannet år for Baaslands tilståelse.

- Han har gitt en full erkjennelse, men først etter en del avhør, sier politiadvokaten som begrunnelse for at rabatten ikke bør være høyere.

Forsvarsadvokat Hege Birkeland mener straffenivået i utgangspunktet er satt for høyt av Horn, og at det finnes en rekke formildende omstendigheter, blant annet spilleavhengigheten som psykisk lidelse.

- Jeg føler ikke dette er riktig straff, sa Baasland selv da dommeren spurte om hans synspunkt før selve prosedyrene.

I forhold til erstatningskravet henviste han til at han har gått til søksmål mot spillselskapene og banken i forsøk på å få tilbake penger derfra.

Forsvarer Hege Birkeland Ersdal legger vekt på at den største långiveren, Cecilie Nustad, overførte store deler av summen før det forelå noen skriftlig korrespondanse rundt hva det egentlig var Baasland skulle bruke pengene til.

 - Det ble gitt stadig nye lån til tross for at avtaler om rask tilbakebetaling ikke ble holdt, sa Ersdal i retten.

Advokaten mener også det er påfallende at låneutbetalinger fortsatte lenge etter at selskapet Valgavisen AS, som Baasland hevdet det skulle investeres, var slått konkurs.

Samtidig mener Baaslands forsvarer at forhold rundt siktedes helsetilstand bør ha betydning for straffeutmålingen.

- Han har vært og er syk, sier advokaten.

Ersdal pekte også på den omfattende medieomtalen av Baasland-saken, som etter advokatens syn først og fremst har sin bakgrunn i at faren til siktede var biskop i Stavanger og ikke alvorligheten i de straffbare forholdene.

Totalt gikk over 60 millioner kroner med til Baaslands gambling på nettet, men bare deler av beløpet er altså inntatt i straffesaken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling