Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil gi bakoversveis

Frenchs forsvarer lover overraskelser i dag. Følg prosedyren her.

Prosedyre: I dag fortsetter rettsaken mot Joshua French i Ndolo fengsel i Kinshasa. Her er French sammen med sin lokale forsvarer Marie Mwila. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Prosedyre: I dag fortsetter rettsaken mot Joshua French i Ndolo fengsel i Kinshasa. Her er French sammen med sin lokale forsvarer Marie Mwila. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag er det Joshua Frenchs kongolesiske forsvarer sin tur til å legge fram saken. På fredagens rettsmøte lovet han forsamlingen ny frisyre som følge av dokumentasjonen og argumentene han vil legge fram nå i dag.

- Dommer du har vært veldig tålmodig med oss så langt. Jeg ber om at vi ved neste rettsmøte kan inkludere en rapport fra Kisangani som jeg vil bruke i min prosedyre. På tirsdag, når jeg vil holde min prosedyre, kommer folk i Kinshasa til å få bakoversveis, sa forsvarer Marie Mwila da.

Dette er den sjuende rettsdagen i prosessen mot Joshua French der han står tiltalt for å ha drept sin kompanjong Tjostolv Moland. French har helt siden Moland døde i august i fjor holdt fast på en forklaring om at han våknet av at Moland var lenge borte på badet og at han gikk ut på det lille rommet i tilknytning til cella for å sjekke om alt var i orden med sin venn.
Der fant han Moland død etter et selvmord.

Krystallklare Norske Kripos-etterforskere ble invitert med på etterforskingen og noen dager seinere kom tre etterforskere og en rettsmedisiner til Kinshasa for å være med å etterforske.

De norske politimennene har vært krystallklare i sin konklusjon om at det ikke ligger noe kriminelt bak dødsfallet. Tekniker Tom Luka og rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen forklarte seg som vitner i retten forrige tirsdag og der gjentok og begrunnet de sine konklusjoner.

De norske politimennenes klare påstand om at Moland begikk selvmord er forsvarer Marie Mwilas sterkeste kort i dagens rettsprosedyre. Det er også ventet at han vil gå løs på den kongolesiske etterforskingen og jobben som ble gjort at den kongolesiske toksikologen som var i retten og forklarte seg om at det var funnet rester av sovemedisin i Molands mage.

Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen mener at verdiene i disse funnene er så lave at sovemedisinene må ha blitt inntatt flere dager før dødsfallet og ikke har hatt noen innvirkning.

Anke Både han og Frenchs norske advokat, Hans Marius Graasvold, er forberedt på å anke, uansett utfallet av dommen. Den er ventet å komme neste tirsdag, skriver VG.

- Det er vi forberedt på. Hvis det ender opp med en fellende dom vil den bli anket fra vår side, sier Graasvold.

French, som fra før er dødsdømt for sin rolle i drapet på sin sjåfør sammen med Tjostolv Moland i 2009, står tiltalt for å ha drept cellekameraten 18. august i fjor.

Mwila, som besøkte French mandag, sier klienten er meget svak og at han måtte be en lege om å ta en titt på ham.

- French er meget svak. Jeg blir nødt til å be om at han får lov til å sitte under prosedyren min, slik som under aktors prosedyre på fredag, sier den kongolesiske forsvareren.

Graasvold sier det hele tiden er en løpende vurdering om det er forsvarlig at French møter i retten.

- Han har et stort behov for medisinsk hjelp, og det er ikke så enkelt å skaffe ham det, noe som blant annet skyldes kongolesiske fengselsmyndigheter. Behovet for bistand blir ikke mindre på grunn av rettssaken og det ytterligere presset det medfører. French er ikke tiltenkt noen rolle utover å være til stede i retten tirsdag, så tanken er at prosedyren skal gjennomføres som planlagt, sier Graasvold.

Mwila sier aktor Homère Katenda Nkulu garantert kommer til å anke dommen dersom French blir frifunnet.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!