1000 stillinger SVs May Hansen vil øremerke en milliard kroner til barnevernet. Foto: Stig Weston/SV
1000 stillinger SVs May Hansen vil øremerke en milliard kroner til barnevernet. Foto: Stig Weston/SVVis mer

Vil gi barnevernet 1 milliard ekstra

Etter sjokkrapport om dårlige forhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV vil gi barnevernet en ekstra milliard kroner over statsbudsjettet neste år.
Det skal gi 1000 nye stillinger.

Bekymret
SV vil tilgodese barnevernet med ekstra midler i neste statsbudsjett, etter at en stor nasjonal undersøkelse viser at de fleste norske kommuner ikke kan levere god nok oppfølging av barn med problemer.
Partiet vil komme med forslaget om en ekstra milliard til barnevernet under regjeringens første budsjettkonferanse søndag.

Flere ansatte
- For å være sikre på at barn får den hjelpen de trenger uten å måtte vente, foreslår jeg at om lag en milliard kroner på statsbudsjettet for 2010 øremerkes til det kommunale barnevernet, blant annet til å øke antall ansatte i barnevernet med rundt 1000 nye stillinger, forteller May Hansen, SVs representant i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget til Dagbladet.no.

Hun viser til at det kommunale barnevernet ikke har ressurser til å følge opp den store mengden saker som meldes inn til dem. De siste ti åra har antallet bekymringsmeldinger til barnevernet økt kraftig. Men det har ikke blitt flere ansatte i barnevernet i kommunene.

- Barn nedprioriteres
- Dette er et helt nødvendig grep. Kommunene har ansvaret her, men det har de ikke tatt. Det viser seg igjen og igjen at barn nedprioriteres, sier Hansen.

Helsetilsynets rapport avdekker at barnevern, helse- og sosialetater ikke samarbeider godt nok. Det pekes blant annet på manglende system og dårlig ledelse.

- Det er helt uakseptabelt at kommunene ikke klarer å hjelpe alle barn som trenger det. Det kan ikke stå på ressurser eller problemer med koordinering av ulike instanser når et barn trenger hjelp, enten barnet har vært utsatt for overgrep, har rusproblemer eller det er andre forhold som tilsier at de trenger tett og rask oppfølging, sier Hansen.

- Dyrere å vente
Hun tror det vil være riktig også økonomisk, for kommunene.
- Dette er barna som seinere trenger samfunnets hjelp, og det vil bli veldig, veldig mye dyrere i andre enden, sier May Hansen til Dagbladet.no.