TVUNGEN KVOTERING:EUs justiskommissær Viviane Reding foreslår tvungen kjønnskvotering i børsnoterte selskaper. Foto: AFP/GEORGES GOBET
TVUNGEN KVOTERING:EUs justiskommissær Viviane Reding foreslår tvungen kjønnskvotering i børsnoterte selskaper. Foto: AFP/GEORGES GOBETVis mer

Vil gi bøter til selskaper som ikke har nok kvinner i styrene

Forslag om kjønnskvotering møter massiv motstand i EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs justiskommissær Viviane Reding ventes i dag å legge fram et forslag om minst 40 prosent kvinneandel i store børsnoterte selskaper.

Forslaget er i tråd med hva Norge innførte i 2006, men møter massiv motstand i EU.

Storbritannia har gått i spissen mot forslaget og har sammen med åtte andre land skrevet brev til Kommisjonen med krav om at det legges i skuffen.

- Ethvert målrettet tiltak på dette området bør planlegges og gjennomføres på nasjonalt nivå, heter det i brevet.

Massiv motstand Sverige og Tyskland har ikke undertegnet brevet, men også de har gjort det klart at de ikke støtter pålagt kjønnskvotering.

Ifølge Redings forslag skal påbudet gjelde børsnoterte selskaper med over 250 ansatte eller 50 millioner euro i årsinntekt, og det vil vanke bøter for selskap som ikke etterkommer kravet.

Kvinneandelen i disse selskapene er i dag 14 prosent, og det er bred enighet i de fleste EU-land om at det må gjøres noe med dette.

Dødfødt Kommisjonen la i mars fram en rapport som viser at det med dagens tempo vil ta 40 år før kvinneandelen når 40 prosent.

Redings forslag synes likevel å være dødfødt, da det er stort flertall i EU for at kvinneandelen i europeiske styrerom fortsatt skal være et nasjonalt anliggende.

Finland topper i dag lista i EU med en kvinneandel på 27 prosent i styrene.

(NTB)