Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil gi Cappelen tre års strafferabatt:
- Han ble veldig, veldig overrasket

Hasjbaronen Gjermund Cappelen synes påstanden om 18 år er altfor streng. 

STRAFFERABATT: Statsadvokat Lars Erik Alfheim legger ned påstand om 18 års fengsel for Gjermund Cappelen. Påtalemyndighetene vil gi Cappelen tre års strafferabatt på grunn av tilståelsen og for å ha snakket inn Jensen. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sin sluttprosedyre i dag fortalte statsadvokat Lars Erik Alfheim at de mener Gjermund Cappelen skal få til sammen tre års strafferabatt: Ett år for tilståelsen og to år for å ha snakket politimannen Eirik Jensen inn i saken.

Påstanden endte dermed på 18 år fengsel for hasjbaronen. Jensen bør dømmes til 21 år, mener aktoratet.

Cappelens forsvarer Benedict de Vibe sier til Dagbladet at Cappelen ikke hadde forventet en så streng påstand.

- Han ble veldig, veldig overrasket. Han synes påstanden er for streng, og hadde trodd den skulle bli betydelig lavere. Han hadde ikke forventet det, og han hadde noen kommentarer i forbindelse med det, som jeg ikke gjengir, sier de Vibe.

- Altfor streng

- Hvorfor ble han så overrasket?

- Han hadde ikke regnet med å måtte stå til rette for Asker og Bærums sak her. Han mener det blir helt feil, og det mener vi også. Så det blir en fight omkring hvordan man mener det blir riktig å se på det. Om man ser utelukkende på denne saken – og ikke den fra Asker og Bærum - er i hvertfall påstanden altfor streng, sier de Vibe.

I sin sluttprosedyre påpeker statsadvokat Alfheim at det tok tid før Cappelen fortalte om Jensen.

- Det er verdt merke seg at Cappelen ikke navngir Jensen før han skjønner politiet har mistanke. Det har litt å si. Jeg mener at Cappelen ikke gir noe før han vet at det ikke er noen vei utenom. Det er greit det. Men det gjør at jeg mener det ikke er grunnlag for større straffereduksjon, sier Alfheim.

Han mener Cappelen bør få fradrag for 1260 dager utholdt varetekt.

Formildende

Spesialenheten mener et punkt bør tas med som formildende for Cappelens straff.

PÅSTAND: Spesialenheten legger ned påstand om 21 års fengsel for Jensen. Slik begrunnes påstanden. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Jensen har hele tida forklart at det var et kilde- og informantforhold. Kommunikasjonen mellom Cappelen og Jensen kan ikke bare forklares med det forholdet. Det er informasjon - riktig eller galt - som har kommet ut, som alltid vil være en fare for Cappelen og hans familie, sier Kleppe.

- Det er narkotikaforbrytelsene som blir det dominerende både for Cappelen og Jensen. Ved paragraf 162 er det særdeles skjerpende omstendigheter og et betydelig kvantum med en strafferamme på 21 år, sier Kleppe.

21 år for en tidel

Statsadvokat Alfheim er aktor i i saken mot Cappelen, som allerede er dømt for befatning med et drøyt tonn hasj i den såkalte oppbevaringssaken, som leder av en hasjliga. Straffen hasjbaronen får i den saken vil først bli avgjort i denne saken hvor han sitter tiltalt med Jensen.

- Cappelen skal dømmes etter paragraf 162 tredje ledd. Han er hovedmannen, har holdt på i 20 år bare med dette og har tatt inn minst 16 tonn, sier Alfheim i sluttprosedyren.

- Utgangspunktet er 21 års fengsel. Selv ved en tidel av dette er utgangspunktet 21 års fengsel, sier han.

Likevel ser påtalemyndigheten det som formildende at Cappelen har pratet.

Selge seg inn som tyster

Jensens forsvarere har flere ganger vært kritisk til Cappelens forklaring, og spurt seg om hasjbaronen er en lystløgner. De har påpekt at han har endret sin forklaring gjentatte ganger. De har også bestridt at han smuglet så mye hasj som han forklarer og er tiltalt for.

I de første avhørene forsøkte Cappelen å minimalisere sin egen rolle i narkotikasaken, og har selv kalt sine første forklaringer for tull og tøys.

Etter hvert begynte han å prate. I tre hemmelige politimøter fra 7., 10. og 14. januar der han snakker inn politimannen Eirik Jensen. Cappelen har selv sagt han først ville selge seg inn som tyster og samarbeide med politiet.