IAEAs inspeksjon av Zaporizjzja-kraftverket:

Vil gi dem én sjanse

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) tar sikte på å etablere en permanent observatørgruppe ved kjernekraftverket i Zaporizjzja, men russiske myndigheter har signalisert at én inspeksjonsdag holder.

KOLONNE: Sjefen for IAEA fastholder at deres ekspertgruppe skal dra til kjernekraftverket i Zaporizjzja, til tross for angrep. Foto: Genya Savilov / AFP / NTB
KOLONNE: Sjefen for IAEA fastholder at deres ekspertgruppe skal dra til kjernekraftverket i Zaporizjzja, til tross for angrep. Foto: Genya Savilov / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag morgen startet ferden for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA)s ekspertgruppe til kjernekraftverket i Zaporizjzja, sør i Ukraina.

Det er Europas største, og situasjonen i området er spent. Seinest for noen timer siden anklaget ukrainske myndigheter Russland for å ha angrepet byen Enerhodar, i nærheten.

- Russiske styrker har beskutt Enerhodar med artilleri og brukt automatvåpen og raketter, skrev ordfører Dmytro Orlov på Telegram.

Det har ført til at én av de to operative reaktorene ved anlegget er blitt stengt, melder det ukrainske atombyrået Energoatom.

Urolig utfart

Veien ekspertgruppen bruker til kraftverket skal også ha blitt bombet i morgentimene. Ukraina hevder Russland sto bak, mens Russland på sin side sier at Ukraina plasserte opptil 60 sabotører – angivelig for å ødelegge for IAEA-oppdraget – ved anlegget som måtte tas ut.

Hvilken versjon som stemmer, er usikkert.

- Vi er klar over den nåværende situasjonen. Det har vært militær aktivitet, også denne morgenen, men vi fortsetter, sier IAEA-sjef Rafael Grossi, ifølge NTB.

Regionleder Oleksandr Starukh skriver på Telegram at teamet foreløpig står fast på grunn av sikkerhetsmessige årsaker, mens medier og reportere melder om sakte framgang.

Etter planen skal gruppen ankomme kraftverket seinere i dag.

IAEA-SJEF: Rafael Grossi (blå i front) har selv måtte forhandle med ukrainske styrker for å kjøre videre til kjernekraftverket torsdag, ifølge en FN-talsmann. Anna Voitenko / Reuters / NTB
IAEA-SJEF: Rafael Grossi (blå i front) har selv måtte forhandle med ukrainske styrker for å kjøre videre til kjernekraftverket torsdag, ifølge en FN-talsmann. Anna Voitenko / Reuters / NTB Vis mer

- Viktig oppdrag

- Vi har et viktig oppdrag å utføre, begrunner Grossi avgjørelsen om å fortsatt rykke fram, tross meldingene om bombing og beskytning mellom ukrainske og russiske styrker.

Han sier at målet er å etablere en permanent observatørgruppe ved kraftverket, for å overvåke driften og arbeidsforholdene til de ansatte, som er ukrainske operatører som styres av russere.

Russland har nemlig kontroll over anlegget. De to krigførende partene anklager hverandre stadig vekk for militære angrep ved det, og det har utløst frykt for en mulig atomulykke.

Russiske myndigheter har imidlertid signalisert at én dag med inspeksjon er nok, skriver Reuters.

TIDLIGERE TRØBBEL: Brannskader på elkabler førte til at kjernekraftverket i Zaporizjzja måtte kobles fra strømnettet torsdag 25. august. - Problematisk, sa ekspert Astrid Liland. Vis mer

Bekymret for situasjonen

- Vi ser at det har oppstått mange hendelser i området den siste tiden. Operative kjernekraftverk er ikke konstruert for å stå imot krigshandlinger – det er første gang et kjernekraftverk rammes av det. Det bekymrer oss. Vi ser også alvorlig på situasjonen for de ukrainske operatørene som drifter kraftverket, og som vi har fått lite informasjon om, sa seksjonssjef for internasjonal sikkerhet ved Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA), Ingar Amundsen, til Dagbladet forrige uke.

Han påpekte at de ukrainske operatørene jobber på et anlegg som er under russisk militær kontroll, og at det er viktig at de som driver operative kjernekraftverk, har gode og sikre arbeidsforhold.

- Det er ikke mulig under slike betingelser, sa han.

Amundsen håpet da at IAEAs gruppe raskt kunne komme på plass og kontrollere forholdene.

- Dette er eksperter som allerede har vært inne i andre kraftverk i Ukraina, og de er spesialister som kan overvåke situasjonen, forklarte han.

  • Les mer om den internasjonale inspektørgruppen her:
Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer