Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil gi flere barn hjemmesykehus

Zomra Sheikh (12) har laukemi og får besøk av sykepleier fra Ullevål hjemme. Nå vil Bård Vegar Solhjell (SV) at flere barn skal få samme mulighet.

Får behandling hjemme: Zomra Sheikh (12) får behandling fra Ullevål sykehus hjemme hos Maliha Sheikh og resten av familien. Zomra er ikke i tvil om hva hun skal svare når Bård Vegar Solhjell spør om hva hun syns om hjemmesykehustilbudet, som nå står i fare å bli rdusert. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
Får behandling hjemme: Zomra Sheikh (12) får behandling fra Ullevål sykehus hjemme hos Maliha Sheikh og resten av familien. Zomra er ikke i tvil om hva hun skal svare når Bård Vegar Solhjell spør om hva hun syns om hjemmesykehustilbudet, som nå står i fare å bli rdusert. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mai 2010 ble Zomra (12) innlagt på Ullevål sykehus med blodkreft. Men siden september har hun fått deler av sykehusbehandlingen hjemme. I likhet med 500 andre barn kan hun, takket være Avansert hjemmesykehus (Ahs), tilbringe aprildagene hjemme hos familien på Klementsrud i Oslo.

Opp til tre ganger om dagen får hun besøk av sykepleiere fra Ullevål sykehus. Søndagen gikk med til lek og croquet i hagen med venner og familie, kun avbrutt av et lite besøk fra en sykepleier. Alternativene er innleggelse på sykehus, eller lange turer inn til og fra sykehuset hver dag.

Bård Vegar Solhjell (SV) forteller at han er imponert av ordningen, og at han vil jobbe for at regjeringen bidrar med midler til en utviding av tilbudet i senere budsjettrunder.

—Dette bør være en satsing i helsepolitikken. Det bør være et mål å ha slike ordninger i alle regioner. Skal vi pålegge sykehusene å bygge ut denne ordningen så må vi bevilge penger, sier Solhjell (SV).

Glad for å være hjemme I går ble Zomras 12-årsdag feiret - med gaver, familie og politikerbesøk.

En tydelig sjenert Zomra svarer på Solhjells spørsmål, smilende, med hviskende stemme. Hun liker sykepleierne som kommer på besøk, gleder seg til å åpne bursdagsgavene, og ikke minst er hun glad for at hun for lov til å være hjemme, med familien, i nærheten av venner. Når Solhjell spør om hun vil fortsette å få behandling av sykepleierne hjemme, hvisker hun ikke lenger.

- Ja! svarer Zomra, for første gang med klar og sterk stemme.

Hjemmekoslig sykehus: Det tar ikke mer enn 30 minutter for sykepleier Tonje Hallan Kristiansen å gi Markus (20 dager) antibiotikabehandlingen han trenger daglig. Bård Vegar Solhjell er på besøk for å se hvordan Avansert hjemmesykehus fungerer i praksis. Småbarnsforeldrene heter Fredrik Weiergang Einerkjær og Helena Weiergang Einerkjær er storfonøyd med å slippe å bo på hotel for å se Markus. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
Hjemmekoslig sykehus: Det tar ikke mer enn 30 minutter for sykepleier Tonje Hallan Kristiansen å gi Markus (20 dager) antibiotikabehandlingen han trenger daglig. Bård Vegar Solhjell er på besøk for å se hvordan Avansert hjemmesykehus fungerer i praksis. Småbarnsforeldrene heter Fredrik Weiergang Einerkjær og Helena Weiergang Einerkjær er storfonøyd med å slippe å bo på hotel for å se Markus. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Zomras mor, Maliha Sheikh, skryter av ordningen.

- Å reise frem og tilbake fra sykehus for behandling kan ta hele dagen, særlig hvis vi må komme inn i rushtiden, forteller hun.

I en annen del av byen har 10 dager gamle Markus Wiergang Einerkjær inntatt sjerneformasjonen i sofaen til mor og far. To ganger om dagen får han og foreldrene Helena og Fredrik besøk fra sykehuset. Hadde ikke hjemmesykehusordningen eksistert hadde Markus fortsatt ligget på intensivavdelingen på Ullevål sykehus, og foreldrene måtte bodd på hotell for å kunne være der for Markus.

- Istedet kunne vi komme rett hjem og starte vårt nye liv. Det er forferdelig om ordningen skulle bli lagt ned. Vi er fantastisk fornøyd, sier Helena Wiergang Einerkjær.

Trues av kutt  - Jeg tror dette er litt av svaret på hvordan sykehustjenesten bør bli i fremtiden. Mange føler nok at den teknologiske utviklingen fører oss lengre fra hverandre. Men her gir teknologien oss mer kontakt med våre nærmeste, sier Solhjell, som oppfordrer ledelsen om å revurdere de foreslåtte kuttene i avdelingen.

Tidligere denne måneden annonserte nemlig sykehusdirektør Siri Hatlen at 50 millioner kroner må spares inn i måneden frem til nyttår. Ett av forslagene er altså å kutte i Ahs-tilbudet.

Avdelingsleder ved Ahs, Vigdis Margrethe Ziener, er bekymret over kuttforslaget.

— Barna og familien har det bedre og kostnadene reduseres ved at sengeplasser blir frigjort. Lindrende behandling for barn i hjemmet, spesielt døende barn, har kommet mye lengre i andre land. Norge er dessverre en sinke på dette området, sier Zeiner.

  Vil satse Tidligere denne måneden annonserte sykehusdirektør Siri Hatlen at 50 millioner kroner må spares inn i måneden frem til nyttår. Ansatte frykter både for tilbudet til pasientene og arbeidsmiljøet.
 
Ett av forslagene til kutt er altså å legge ned Ahs-tilbudet i sommer og redusere fra 10,2 til 6 eller 7 stillinger fra høsten.
 
Terje Rootwelt, barnelege og leder for Kvinne- og barneklinikken ved Oslo universitetssykehus, forsikrer om at ordningen ikke er nedleggingstruet.

- Forslagene må utredes og kvalitetssikres og er således ikke bestemt. Innenfor de rammene sykehuset har, mener vi likevel det er riktig og forsvarlig å vurdere dette tiltaket, sier han.
 
Han forteller at ledelsen ønsker sterkt å oppettholde og forbedre tilbudet.

Vil bevilge: Bård Vegar Solhjell (SV) vil gi flere smorollinger som Markus (20 dager) muligheten til å få sykehusbehandling hjemme hos mor og far. I dag får 500 barn og ungdom fra 0 til 18 år behandling av Tonje Hallan Kristiansen og de andre spesialsykepleierne fra Avansert hjemmesykehus fra ved Ullevål sykehus. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
Vil bevilge: Bård Vegar Solhjell (SV) vil gi flere smorollinger som Markus (20 dager) muligheten til å få sykehusbehandling hjemme hos mor og far. I dag får 500 barn og ungdom fra 0 til 18 år behandling av Tonje Hallan Kristiansen og de andre spesialsykepleierne fra Avansert hjemmesykehus fra ved Ullevål sykehus. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Men vi må se på hva som samlet sett gir best mulig helse for våre pasienter.
 
Ifølge Rootwelt vil ledelsen vurdere om noen pasienter i sommerukene likevel kan tilbys behandling hjemme på dagtid.
 
- Det er ikke snakk om at noen mister jobben, men vi samler ressursene i sommer. Vi har et tidspress med tanke på forslag til mulige nedskjæringer. Dette er ett av flere mulige tiltak for å møte kravene som blir stilt til sykehuset, sier Rootwelt.
 
Han forteller at han ikke kan kommentere Solhjells oppfordring til å revurdere kuttene, eller hvordan sykehuset vil stille seg til en eventuell budsjettbevilgning fra regjeringen i fremtiden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media