<strong>GIR FLERE FRADRAG:</strong> Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) forteller at regjeringa ønsker å gi skattefradrag tilytterligere 15 000 uføretrygdede. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GIR FLERE FRADRAG: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) forteller at regjeringa ønsker å gi skattefradrag tilytterligere 15 000 uføretrygdede. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Vil gi flere uføretrygdede skattefradrag

Robert Eriksson vil gi skattefradrag til ytterligere 15 000 personer. Men noen vil fortsatt tape.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den 1. januar i år innførte regjeringa en overgangsordning for uføretrygdede, som innebar at rundt 30 000 uføretrygdede fikk skattefradrag.

Nå ser arbeids- og sosialminister Robert Eriksson behovet for å utvide ordningen, slik at enda flere uføre får skattefradrag.

- I revidert nasjonalbudsjett som legges fram førstkommende tirsdag, vil regjeringa foreslå å gi mellom 10 000 og 15 000 ytterligere  uføre et skattefradrag. Dette innebærer at totalt vil anslagsvis 45 000 personer få skattefradrag med overgangsordningen, sier Eriksson til Dagbladet.

- Høyere enn forventet Bakgrunnen for forslaget er ifølge statsråden nye tall fra Skattedirektoratet som viser at om lag 127 000 personer vil få en nedgang i inntekt etter skatt etter omleggingen.

- Det var høyere tall enn det som lå til grunn i statsbudsjettet, sier han.

- Men for oss er likevel den viktigste årsaken alle de uføre som har tatt kontakt og fortalt om hvordan hverdagen deres har blitt etter at formen ble innført. For oss er det viktig å behandle folk på alvor og lytte til dem, og han kommet fram til at det å utvide ordningen  gjør at færre kommer dårligere ut, fortsetter han.

Kommer bedre ut Konkret vil regjeringa i det reviderte budsjettet for 2015 foreslå å utvide overgangsordningen ved å redusere grensa for nedgang i inntekt for de som omfattes fra 6 000 til 4 000 kroner.

Ifølge arbeidsministeren er det følgende grupper som vil kunne nyte godt av dette:

• Dagens minstepensjonister med gjeld.
• Uføre med lav og middels uførepensjon som også mottar tjenestepensjon.
• Uføre med barnetillegg.
• Graderte uføre med lavere uføregrad enn 2/3.
• Gifte uføre med lav sats på særtillegget.

Kommer dårligere ut Men fortsatt vil noen tape.

- Ja, fortsatt vil noen komme litt dårligere ut, sier Eriksson.

Grupper som kommer dårligere ut med skatteomleggingen omfatter blant andre:

• Gifte uføre med gjeld som fordeler alle fradrag på ikke-ufør ektefelle
• Graderte uføre med uføregrad under 100 pst, men minst like høy som 2/3
• Uføre med lav uførepensjon og litt arbeidsinntekt
• Uføre med høy uførepensjon som også mottar høy tjenestepensjon  

- Jeg er enig i at det mest ideelle hadde vært at ingen hadde kommet dårligere ut. Men det er viktig å understreke at de med de minste ytelsene kommer bedre ut, og de alle, aller fleste av de som tidligere var omhandlet av skattebegrensningsregelen og som kommer dårligere ut vil tape 2000 kroner eller mindre i året. Dette tilsvarer et tap på opptil 5,50 kr per dag, sier Eriksson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer