ØNSKER FORVARINGSTRAFF: Alle som dømmes for seksuelle overgrep mot barn, bør automatisk få forvaringsstraff, mener 

FrP's familiepolitiske talskvinne Laila Marie Reiertsen.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ØNSKER FORVARINGSTRAFF: Alle som dømmes for seksuelle overgrep mot barn, bør automatisk få forvaringsstraff, mener FrP's familiepolitiske talskvinne Laila Marie Reiertsen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Vil gi forvaring til alle som dømmes for overgrep mot barn

Frp's familiepolitiske talskvinne håper det kan ha forebyggende effekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fremskrittspartiets familiepolitiske talskvinne Laila Reiertsen tar til ordet for å innføre forvaringsstraff for alle som dømmes for seksuelle overgrep mot barn.

- Det er i dag store forskjeller på hva slags straff personer som forgriper seg på barn får. Noen dømmes til ett år fengsel, noen til ti, og de aller færreste får forvaring. Dersom det var en automatikk i at alle som dømmes for overgrep mot barn også blir idømt forvaring, tror jeg det vil øke barns sikkerhet, og også virke forebyggende, sier Reiertsen til Dagbladet.

- Gjentakelsesfare Forvaring er i dag det eneste virkemidlet det norske rettsvesenet har til disposisjon for å idømme lovbrytere en dom som tilsvarer «livsvarig fengsel» i andre straffesystemer, da det ikke er noen øvre grense for en slik doms varighet. Ved idømmelse av forvaringsstraff fastsettes det en tidsramme og normalt også en minstetid.

Dette innebærer at den som dømmes til forvaring, ikke vil vite når vedkommende igjen kan løslates. Dette skal vurderes ut fra en fortløpende vurdering av gjentagelsesfaren.

- I de fleste tilfeller er det stor gjentakelsesfare blant personer som forgriper seg på barn, og det er alvorlig. Men om disse overgriperne vet at de risikerer forvaring, tror jeg det kan virke preventivt mot gjentakelse - at det oppleves som så skremmende å ikke vite hvor lang straff man kan få, at man ikke begår forbrytelsen, sier Reiertsen.

Forventer støtte Hun forteller at hun har forelagt partiets justispolitiske talsmann forslaget, og fått støtte fra ham. Neste skritt vil bli å legge fram forslaget for stortinget.

- Jeg forventer at stortinget er opptatt av barns trygghet og oppvekst i Norge, og det vil forundre meg om noen synes dette er et dårlig forslag, sier Reiertsen.

- Personlig mener i alle fall jeg at den som forgriper seg på barn fortjener den strengeste straffen som finnes, fortsetter hun.

Reiertsen viser videre til at det å bli utsatt for seksuelle overgrep som barn, kan gi skadevirkninger seinere i livet.

- Barna lider, men ikke bare når det skjer, men også resten av livet. Vi vet at det er store skader som påføres disse små menneskene, sier hun.

- Og da er det en forpliktelse at vi voksne gjør det vi kan for å forhindre det. Vi skal være allergiske mot at sånt skjer med ungene våre, fortsetter hun.

I januar i år ble familiefar fra Hadeland dømt til 12 års forvaring for seksuelle overgrep mot mindreårige.