Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil gi fredsprisen til FN-topp

Fem år på rad har SV-representanter nominert fredsprisvinneren. Nå peker de på FNs høykomissær for flyktninger.

Oslo  20190129.
SVs Karin Andersen og flere andre av partiets stortingsrepresentanter har nominert FNs høykomissær for flyktninger, Filippo Grandi, til Nobels fredspris for 2019.  Tirsdag møtte han kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Oslo 20190129. SVs Karin Andersen og flere andre av partiets stortingsrepresentanter har nominert FNs høykomissær for flyktninger, Filippo Grandi, til Nobels fredspris for 2019. Tirsdag møtte han kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Å gi fredsprisen til FNs høykomissær vil være et viktig bidrag til stabilitet og fred, sier SVs mangeårige stortingsrepresentant Karin Andersen til Dagbladet.

Sammen med partileder Audun Lysbakken og flere andre SV-representanter har hun nominert FNs høykomissær for flyktninger til Nobels fredspris for 2019.

Fem år på rad har SV-representanter vært blant dem som har nominert fredsprisvinneren. Andersen håper at det samme vil skje i år.

Hun fikk selv fortelle om nominasjonen da hun tok imot FNs høykomissær for flyktninger Filippo Grandi på Stortinget i dag. Italieneren overtok i 2015 som høykomissær etter Antonio Guterres, som i dag er FNs generalsekretær.

- Økende problem

- Et sted mellom 68 og 70 millioner mennesker er flyktninger eller internt fordrevne i verden i dag. Problemet er økende, og det er en negativ utvikling i mange vestlige land. Europeiske ledere løper nå om kapp for å radbrekke sine internasjonale forpliktelser, sier Andersen.

Hun mener FNs arbeid for flyktninger bidrar til å gjøre verden tryggere.

- Å si nei til å ta imot flyktninger er et bidrag til ytterligere destabilisering i deler av verden som allerede er preget av ustabilitet og konflikter, sier hun.

Regjeringen har i Granavolden-erklæringen gått inn for å opprettholde antallet kvoteflyktninger på 3 000 i året - noe som ligger over nivået fra da de rødgrønne styrte.

- Det er vel og bra, men antallet asylsøkere går ned, så i sum kommer det færre til Norge. I tillegg burde Norge ha tatt imot 5 000 kvoteflyktinger - slik FN ber om, sier Andersen.

- Realistisk prisvinner

Direktør Henrik Urdal ved fredsforskningsinstituttet PRIO tror fredsprisen for i år fort kan gå til enkeltpersoner eller organisasjoner som arbeider med flyktningspørsmål.

- En pris som setter flyktningspørsmålet på dagsordenen kan både være fornuftig og sannsynlig. Uavhengig av politisk ståsted er det enighet om at flyktningsituasjonen er en av de største utfordringene som verden står overfor i dag, sier han til Dagbladet.

FNs høykomissær for flyktninger har fått Nobels fredspris to ganger tidligere, i 1954 og i 1981. Men det gjør ikke prisen mindre aktuell, mener Karin Andersen.

- Vi er nødt til å håndtere flyktningstrømmer uten å skape nye konflikter. I årene som kommer kan vi vente oss en økning i antallet klimaflyktninger, i tillegg til dem som flykter fra krig og konflikt. Å gi fredsprisen til FNs høykommissær vil være et tydelig signal om at de største utfordringene som verden står overfor, må løses i fellesskap, sier hun.

Det er strenge kriterier for å kunne foreslå fredsprisvinnere, og fristen for å nominere kandidater utløper ved midnatt 31. januar hvert år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!