Vil gi fredsprisen til Putin

En mer verdig vinner enn Barack Obama, sier forslagsstillerne.

NÅ OGSÅ FREDSSKAPER: Russlands president Vladimir Putin er foreslått til Nobels fredspris. REUTERS/RIA Novosti/Pool/Alexei Druzhinin Scanpic
NÅ OGSÅ FREDSSKAPER: Russlands president Vladimir Putin er foreslått til Nobels fredspris. REUTERS/RIA Novosti/Pool/Alexei Druzhinin ScanpicVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslagsstillerne argumenterer for at den russiske presidenten fortjener Nobels fredspris for å ha forhindret amerikansk bombing i Syria.

Løsning i Syria
I stedet for en amerikansk bombing av Syria er USA og Russland nå enige om å fjerne alle Syrias kjemiske våpen, noe også Assad-regimet sier ja til. Det var et russisk initiativ som snudde fokuset i Syria fra utenlandsk bombing til diplomati.

- Putins kandidatur er først og fremst knyttet til hans deltakelse i løsningen av krisa i Syria, sier Beslan Kobakhija, viserektor ved Det internasjonale akademiet for enhet mellom verdens nasjoner, som er en av forsvarsstillerne. Akademiet er en velkjent støttespiller for Vladimir Putin.

Forslaget støttes også av Iosif Kobzon, medlem av nasjonalforsamlingen, og en fargerik støttespiller for Putin, som også er kjent som smørsanger for de store nasjonale anledninger på russisk TV. Kobzon sier at Putin er en «mer verdig» vinner av fredsprisen i 2014 enn det USAs president Barack Obama var i 2009.

Begeistrer neppe komiteen
Beslan Kobakhija sier det er mer enn Putins Syria-diplomati som gjør at han fortjener fredsprisen.

- Vi vet veldig godt hvilken fredsbevarende rolle han (Putin) spilte i urolige områder, særlig i Beslan og Sør-Ossetia, sier Beslan Kobakhija.

Referansen til Beslan var da terrorister tok 1000 gisler i en skole i det sørlige Russland i 2004. Etter to dager lot Putin russiske sikkerhetsstyrker storme skolen, og minst 338 av gislene mistet livet. Referansen til Sør-Ossetia handler om krigen mot Georgia i 2008, da Russland tok det omstridte området Sør-Ossetia fra Georgia etter at Georgia prøvde å okkupere det.

Disse tilfellene bidrar neppe til å begeistre Den norske nobelkomiteen, men er en del av president Putins politiske kapital blant hans mest ihuga tilhengere.

- Putin visste ingen ting
Når det gjelder Syria, derimot, har Putin høstet mange lovord. Ifølge meningsmålinger har nå Putin mye større troverdighet som problemløser i Syria blant amerikanere enn USAs egen president Barack Obama.

Kobakhija legger til at nominasjonan ikke er forelagt den russiske presidenten.

Professorer og parlamentarikere er blant dem med forslagsrett til kandidater til å vinne Nobels fredspris. Forslagsstillerne bekrefter at Nobelkomiteen i Oslo har mottatt søknaden om at Putin er kandidat til å vinne Nobels fredspris i 2014.

VENN AV PUTIN: Iosif Kobzon har foreslått Putin. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV Scanpix
VENN AV PUTIN: Iosif Kobzon har foreslått Putin. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV Scanpix Vis mer