Vil gi gravide forrang til influensavaksine

Disse skal prioriteres.

PRIORITERES: Gravide prioriteres når det skal deles ut vaksine mot svineinfluensa. Foto: AP Photo/Scanpix
PRIORITERES: Gravide prioriteres når det skal deles ut vaksine mot svineinfluensa. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Gravide kvinner, helsearbeidere og mennesker med kroniske sykdommer bør plasseres først i køen for vaksine mot svineinfluensa. Andre grupper må vente, mener fagfolk i EU.

Barn bør ikke prioriteres, het det i en vurdering som ekspertene la fram tirsdag, Vurderingen er å betrakte som en anbefaling og har ikke status som forskrift, understreket talsmenn for EU-kommisjonen i Brussel.

Hvert av EUs 27 medlemsland har nemlig ansvar for å utforme en strategi for bruken av vaksine mot svineinfluensaen. Dette ansvaret omfatter også plikten til å avgjøre hvilke grupper i befolkningen som skal vaksineres først, ble det sagt.

- Alle personer fra seks års alder med kroniske helseplager som pustebesvær, hjertelidelser eller mangelfullt immunforsvar, bør prioriteres. Og de som har de alvorligste symptomene, bør komme aller først, framholdt EU-ekspertene.

Svineinfluensaen kan ifølge de mest pessimistiske anslagene kreve mellom 30.000 og 90.000 menneskeliv i USA i løpet av den neste influensasesongen. I verste fall kan annenhver amerikaner bli smittet av H1N1-viruset, spådde amerikanske fagfolk tirsdag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer