Vil gi gravide forrang til influensavaksine

Disse skal prioriteres.

<strong>PRIORITERES:</strong> Gravide prioriteres når det skal deles ut vaksine mot svineinfluensa. Foto: AP Photo/Scanpix
PRIORITERES: Gravide prioriteres når det skal deles ut vaksine mot svineinfluensa. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Gravide kvinner, helsearbeidere og mennesker med kroniske sykdommer bør plasseres først i køen for vaksine mot svineinfluensa. Andre grupper må vente, mener fagfolk i EU.

Barn bør ikke prioriteres, het det i en vurdering som ekspertene la fram tirsdag, Vurderingen er å betrakte som en anbefaling og har ikke status som forskrift, understreket talsmenn for EU-kommisjonen i Brussel.

Hvert av EUs 27 medlemsland har nemlig ansvar for å utforme en strategi for bruken av vaksine mot svineinfluensaen. Dette ansvaret omfatter også plikten til å avgjøre hvilke grupper i befolkningen som skal vaksineres først, ble det sagt.

- Alle personer fra seks års alder med kroniske helseplager som pustebesvær, hjertelidelser eller mangelfullt immunforsvar, bør prioriteres. Og de som har de alvorligste symptomene, bør komme aller først, framholdt EU-ekspertene.

Svineinfluensaen kan ifølge de mest pessimistiske anslagene kreve mellom 30.000 og 90.000 menneskeliv i USA i løpet av den neste influensasesongen. I verste fall kan annenhver amerikaner bli smittet av H1N1-viruset, spådde amerikanske fagfolk tirsdag.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer