Vil gi Haakon mer penger

Under gårsdagens stortingsmiddag på Slottet tok Stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl til orde for å øke apanasjen for kronprins Haakon. Flere politikere nikket enig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Med den solide utdanningen han etter hvert har skaffet seg, og med de menneskelige egenskapene vi vet at kronprinsen har, ser jeg ikke bort fra at faren er til stede for at næringslivet vil prøve seg på et «oppkjøp», sa Kolle Grøndahl humoristisk og viste til kronprinsens lave apanasje.

Meldingen hadde imidlertid en alvorlig undertone. Kronprinsen hever i dag 130 000 kroner i året. I regjeringens forslag til statsbudsjett får han en beskjeden «lønnsforhøyelse» på 20 000 kroner. Det er ikke nok, mener mange stortingspolitikere.

Legger seg på minnet

Parlamentarisk leder i Kristelig Folkeparti, Einar Steensnæs, synes det er riktig å diskutere hvorvidt kronprinsen skal få mer penger av staten.

- Apanasjen trenger en oppjustering. Kongen måtte jo bruke av egne midler for å finansiere bolig til kronprinsen, og han er jo også kommet i en form for stilling der han er forsørger. Selv om kronprinsen er en mann med ressurser, tror jeg ikke det vil være noen fare for at han blir «kjøpt opp» av næringslivet, sier Steensnæs.

Eksfinansminister Gudmund Restad (Sp) mener også at kronprins Haakon bør få mer penger.

- Det kan bli en økt apanasje i tråd med økte oppgaver. Den debatten bør vi absolutt ta i Stortinget. Jeg tror det er riktig å gi kronprinsen mer i apanasje, sier Restad.

Sviktet

Carl I. Hagen mener Slottet er sviktet når det gjelder offentlig støtte.

- Jeg har ingen forståelse for at kongen må bruke av sine egne private midler for å ta imot offisielle gjester fra utlandet. Hele systemet med midler til kongehuset er under utredning, noe som er på høy tid. Medlemmer av kongehuset skal ikke gis økonomiske problemer i forbindelse med offisielle oppgaver, sier Frp-sjefen.

- Spørsmålet om kronprinsens apanasje må knyttes til hvilke oppgaver han har, ikke om han har kjøpt ny leilighet eller er i et samboerforhold, sier Kristin Halvorsen (SV). Hun er villig til å diskutere en høyere apanasje for kronprinsen.

- Jeg merket meg hva stortingspresidenten sa, og er vel ikke uenig i budskapet, sa Odd Roger Enoksen.

Hoffsjef Lars Petter Forberg har tidligere sagt at Slottet ikke har bedt om utvidet apanasje til tross for at Haakon har gått inn i samboerskap, og kjøpt ny leilighet. Ifølge Dagbladets opplysninger er kongens private formue på 130 millioner kroner. Det er denne potten kongehuset bruker når pengene ikke strekker til.

TJENER DÅRLIG: Stortingspresidenten tok i sin tale under middagen på Slottet i går til orde for at kronprins Haakon skal få mer penger å rutte med. Her sitter de to med statsminister Jens Stoltenberg og kong Harald på hver sin side.