Vil gi homofile rett til å adoptere

Homofile skal ha rett til å adoptere, mener Arbeiderpartiets kvinnebevegelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glad for Ap-kvinnenes vedtak

- Barnets beste må være utgangspunktet for adopsjonspolitikken. Samlivsformer og seksuell legning er underordnet, sier leder for Ap-kvinnene, Sylvia Brustad.

Det er skikkethet og omsorgsevner som bør avgjøre om man skal få adoptere, ikke om man er gift, enslig, lever i partnerskap eller er samboere, mener Ap-kvinnene, som fattet dette historiske vedtaket med et overveldende flertall på Aps landskvinnekonferanse i helgen.

- Nå vil vi bruke tiden fram mot landsmøtet i november til å få resten av partiet med oss i dette synet, sier Brustad.

Stortinget

Sosialistisk Venstreparti er så langt det eneste partiet på Stortinget som har gått inn for at homofile par skal få adoptere.

I de øvrige partiene dreier diskusjonen seg nå først og fremst om ensliges rett til å adoptere.

Brustad og hennes partifelle Karita Bekkemellem Orheim har levert inn et forslag om at enslige skal likestilles med par i adopsjonsloven. Ap går inn for dette, mens de øvrige partiene foreløpig ikke har tatt noen endelig beslutning.

Kristelig Folkepartis landsstyre vedtok sist helg at det bare unntaksvis skal være mulig for enslige å adoptere.

Men dersom det åpnes for at enslige skal likestilles med par, sier politikerne fra de fleste partier at det ikke er aktuelt å spørre vedkommende om seksuell legning. Det innebærer dermed at enslige homofile kan få adoptere.

Opprinnelsesland

Dersom loven skulle bli endret slik Ap-kvinnene ønsker det, betyr det at homofile par likestilles med heterofile når det gjelder adopsjon av norske barn.

Når det gjelder utenlandske barn, er det imidlertid myndighetene i landet barnet kommer fra som har det avgjørende ordet.