Vil gi hval og aper menneskerettigheter

- Dyra må få en egen FN-traktat som sikrer dem mot utbytting og utryddelse, mener kjendisfilosof Paola Cavalieri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det sier den italienske filosofen Paola Adele Cavalieri. Ved siden av å være redaktør for den prestisjetunge journalen «Etica & Animali», er hun prisbelønnet forfatter og ettertraktet foreleser. Hun er opptatt av etiske problemstillinger knyttet til dyrevelferd, bioteknologi og politikk. I dag holder hun forelesningen «Hvaler som personer» på EurSafe-konferansen ved Universitetet i Oslo.

-  Stadig flere snakker om å gi disse dyrene den grunnleggende rettigheten: Retten til liv. Og jeg mener vi bør handle raskt. Det hersker ingen tvil om at hvaler, seler, delfiner og de store apeartene har en høyt utviklet fornuftsbestemt og erfaringsbegrunnet erkjennelse.

Hvert enkelt dyr er et selvstendig individ, og kan dermed sidestilles mennesket, sier Paola Adele Cavalieri til Dagbladet
.

Internasjonal trend

Hun ønsker ikke å kommentere norsk hvalfangst, og slett ikke gi en karakteristikk av norske myndigheter som tildeler kvoter på hval. Kvoten i år er på 1.052 dyr.

-  La oss overføre dette til menneskenes verden. Hva tenker du om å bestemme en kvote på menneskeliv? Det defineres som folkemord. Vi har internasjonale bestemmelser som forbyr folkemord.
-  Norske myndigheter sier det er nødvendig å beskatte hval fordi den spiser fisk som mennesker trenger for å overleve. Har du ikke forståelse for det standpunktet?

-  La oss overføre dette til menneskets verden. Det bor mange mennesker i Kina, og det er tenkelig at de vil kreve en stadig større andel av denne planetens ressurser. Skal vi da vedta kvoter på kinesere? Alle skjønner dette er en uhyrlig tanke. Beskatning av hval er like uhyrlig, det gjelder å erkjenne at hvert hval-individ i realiteten er en person, sier Cavalieri.

Hvor går grensen?

-  Du sier hver eneste hval, sel, delfin, sjimpanse og gorilla er å betrakte som et individ, eller en person. Hvor i dyreverdenen går grensen? Er griser, hester og kyr også personer?

SOM OSS?: Hvalen har mye menneskelig atferd, mener Paola A. Cavalieri. FOTO: REED SAXON / AP PHOTO
SOM OSS?: Hvalen har mye menneskelig atferd, mener Paola A. Cavalieri. FOTO: REED SAXON / AP PHOTO Vis mer

-  Dette er et vanlig spørsmål, og svaret er at jeg vet ikke. Men dersom vitenskapen gjennom grundig kartlegging finner ut at andre pattedyr også har en høy utviklet fornuftsbestemt og erfaringsbegrunnet erkjennelse, så må de også omfattes av retten til liv. Når jeg konsentrerer min argumentasjon om hvaler og aper, er det fordi vi har et så omfattende vitenskapelig materiale om dem, sier Cavalieri.

Hun nevner eksempler på at hval lever i avanserte kulturer med en høy utviklet kommunikasjonsevne. Deres evne til tverkulturell kommunikasjon kan bare sidestilles med menneskelig atferd.

-  Vi snakker om lokale dialekter som lever videre i generasjoner, om evnen til å kommunisere med hvaler fra andre grupper - med andre dialekter. Det er også mye som tyder på at de er oppmerksomme på fortid, nåtid og framtid. At de for eksempel har evnen til å frykte framtidig skade eller død for seg selv eller andre i gruppen.

DYREVENN: Filosof, forfatter og redaktør Paola A. Cavalieri holder i dag en forelesning på EurSafe-konferansen ved Universitetet i Oslo.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer