Vil gi informanter nytt utseende

Russland lokker med plastisk kirurgi i jakten på tsjetsjensk opprørsleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Russlands etterretningstjenester FSB gikk i dag ut med et spesielt tilbud til den eller de som kan lede dem til den beryktede opprørslederen Sjamil Basajev (40).

FSB vil spandere plastisk kirurgi på informanter som vil endre identitet av frykt for å bli gjenkjent seinere, melder Assiociated Press.

Basajev er Russlands mest ettersøkte mann. Han har blant tatt på seg ansvaret for gisseltakingen på Skole Nummer 1 i Beslan i september i fjor.

Gislene var i hovedsak småbarn, foreldre og besteforeldre som fulgte barna til første skoledag. Mer enn 320 mennesker ble drept, de fleste av dem barn. Basajev sa i et intervju for en drøy måned siden at det kommer flere slike gisselaksjoner.

Kjempedusør

Informanter som velger å få nytt utseende vil i så fall få det i tillegg til dusøren på 10 millioner dollar som allerede er utlovet den som hjelper dem å finne kommandanten Basajev.

- Sikkerhetstjenestene vil garantere for deres sikkerhet. Hvis de vil, kan de få nytt pass og bosted, og hvis nødvendig plastisk kirurgi for å endre utseende, sier FSB-talsmann Sergei Ignatchenko til nyhetsbyrået ITAR-Tass.

Drept

Det er ingen til om at russiske myndigheter mener alvor i jakten på de tsjetsjenske opprørslederne.

I går ble det kjent at de allerede har punget ut med ti millioner dollar til informantene som viste vei til Basajevs tidligere venn, separatistlederen Aslan Maskhadov (53).

Tsjetsjeneren ble drept av russiske spesialstyrker i forrige uke.

Beslan

Maskhadov ble valgt til president i Tsjetsjenia i 1997, men han hadde vært på flukt siden russiske styrker gikk inn i delrepublikken to år seinere.

Han ble regnet som mindre ytterliggående enn Basajev, men ifølge russiske myndigheter samarbeidet de to mot sitt felles mål: Et selvstendig Tsjetsjenia.

Russland holder både Maskhadov og Basajev ansvarlige for en rekke terrorhandlinger, først og fremst gisselaksjonen i Beslan, men også for gisselaksjonen på teateret i Moskva noen år tidligere.

Maskhadov nektet for å ha noe med den grufulle Beslan-aksjonen å gjøre, mens Basajev tok på seg ansvaret.

DREPT: Aslan Maskhadov ble drept av russiske spesialstyrker i forrige uke.
WANTED DEAD OR ALIVE: Putin leter febrilsk etter terrorlederen Basajev.
BESLAN-TERROREN: Pårørende er tilbake i ruinene av skolen der 320 mennesker mistet livet.