Vil gi Jagland EU-munnkurv

Thorbjørn Jagland kan få munnkurv i EU-saken hvis han blir utenriksminister i en Ap/SV/Sp-regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Hvis en utenriksminister, eller en annen statsråd, i en slik regjering velger å reise debatten om norsk EU-medlemskap, ja, så er det over og ut for en slik regjering, sier Sp-leder Åslaug Haga.

Hun ønsker ikke å uttale seg konkret om EU-tilhengeren Thorbjørn Jaglands sjanse til å bli utenriksminister.

Men hun retter i generelle ordelag en advarende pekefinger mot Jagland og andre EU-tilhengere i Ap: En såkalt rød-grønn regjering er avhengig av at regjeringsmedlemmene tar inn over seg at medlemskapsdebatten legges død.

Det betyr med andre ord at Jagland - som utenriksminister - vil få munnkurv i den saken han brenner mest for.

Omstridt Jagland

Tidligere Ap-leder, statsminister og utenriksminister Thorbjørn Jagland er en omstridt person i både Ap, SV og Sp. Han er landets fremste forkjemper for norsk EU-medlemskap, og er uredd i sine karakteristikker av meningsmotstandere. Dette har ofte rammet SV-leder Kristin Halvorsen og Sp's ledere.

Jagland beklager at velgerne etter alt å dømme har bare to nei til EU-alternativer å velge mellom når de går til valgurnene neste høst. For et regjeringssamarbeid mellom Høyre, KrF og Venstre forutsetter at EU-saken utsettes. Det samme gjør et Ap/SV/Sp-samarbeid.

-  Jagland kan skrive og mene det han vil. Alle vet at han er en ihuga EU-tilhenger. Men dersom vi skal inn i reelle regjeringsforhandlinger etter neste valg, må han og andre legge medlemskapsdebatten på is. Det er et faktum alle kjenner til, sier Haga.

Hun ønsker ikke å ta stilling til hvem som skal bekle utenriksministerposten. Det får tida vise, mener hun.

Taus Kristin Halvorsen

Heller ikke Kristin Halvorsen har noe ønske om å starte en navnedebatt nå.

-  Velgerne er opptatt av å få en ny regjering som fører en annen politikk. Å begynne å snakke om navn nå er meningsløst, sier hun.

Om Jagland nøyer hun seg med å si at det er viden kjent at han ivrer for norsk EU-medlemskap.

-  Alle vet at han er for medlemskap, og alle vet at SV er mot, sier hun.

Jagland irriterer

Overfor Dagbladet slår Ap-folk fast at et regjeringssamarbeid mellom Ap, SV og Sp nærmest forutsetter at Ap får utenriksministerposten. Det er imidlertid en kjensgjerning at Jaglands EU-iver oppleves som et problem.

Derfor diskuteres det i uformelle Ap-fora om Jagland bør byttes ut med en mer kompromissvillig kandidat når utenriksministerposten skal bekles.

Flere navn er blitt nevnt, blant andre Jan Egeland og Jonas Gahr Støre.

Men sentrale kilder i Ap mener at det er utenkelig å holde «Norges dyktigste utenrikspolitiker» borte fra Utenriksdepartementet.

MUNNKURV: Dersom Thorbjørn Jagland (Ap) blir utenriksminister i en koalisjonsregjering med SV og Sp på laget, må han beherske seg kraftig og unnlate å reise debatten om norsk EU-medlemskap.
SIER LITE: SV-leder Kristin Halvorsen vil ikke ha noen navnedebatt om utenriksministerposten.
KLAR TALE: Sp-leder Åslaug Haga er klar på at en såkalt rød-grønn regjering legger medlemskapsdebatten død.