Coronaviruset:

- Vil gi Janssen-vaksine til 40-55-åringer

Reiselege Gunnar Hasle har tidligere søkt om å få tilby egne pasienter AstraZeneca-vaksinen. Nå har han spurt helseministeren om å få vaksinere personer i alderen 40-55 år, som selv ønsker det, med Janssen-vaksinen.

VIL VAKSINERE: Eier av Reiseklinikken i Oslo, lege Gunnar Hasle, ønsker å tilby sine pasienter i aldersgruppa 40 - 55 år med Janssen-vaksinen. Mandag sendte han en epost til helseministeren og den assisterende helsedirektøren og ba om lov. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
VIL VAKSINERE: Eier av Reiseklinikken i Oslo, lege Gunnar Hasle, ønsker å tilby sine pasienter i aldersgruppa 40 - 55 år med Janssen-vaksinen. Mandag sendte han en epost til helseministeren og den assisterende helsedirektøren og ba om lov. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Den 16. april sendte lege Gunnar Hasle, som driver Reiseklinikken i Oslo, en søknad til FHI om å få kjøpe eller få AstraZeneca-doser, som han igjen kan tilby sine pasienter.

Onsdag ble det kjent at regjeringen skroter AstraZeneca-vaksinen for bruk i Norge. Janssen-vaksinen blir imidlertid stående på pause mens det vurderes hvordan denne kan gis til frivillige.

- Veldig god nyhet

Mandag, etter at regjeringens ekspertutvalg la fram sin konklusjonen om at verken AstraZeneca- eller Janssen-vaksinen bør brukes i coronavaksinasjonsprogrammet, sendte Hasle en e-post - denne gang til helse- og omsorgsminister Bent Høie og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

- Jeg foreslår at de unge bør få mRNA-vaksinen, slik utvalget har foreslått, og at de mellom 40-55 år kan vente, men tilbys Janssen-vaksinen frivillig, sier Hasle til Dagbladet om innholdet e-posten.

Han omtaler regjeringens beslutning om å vurdere frivillig bruk av Janssen-vaksinen som «en veldig god nyhet».

- Det er en veldig god nyhet, så lenge regjeringen ikke somler med å frigi Janssen-vaksinen. Hvis de venter i mange uker vil de som kan ha nytte av Janssen-vaksinen bli tilbudt de mye bedre mRNA-vaksinene, sier han og legger til:

- Poenget er jo at nå, ved å ta det grepet, så kan folk få et vaksinepass som kanskje gjør at du kan gå på utesteder og kulturarrangementer, reise hvor du vil, klemme hvem du vil og besøke folk.

- Hvorfor akkurat aldersgruppa 40-55 år?

- De eldre, altså de over 55 år, samt de i risikogruppene, trenger den beste vaksinen. De trenger mRNA (Pfizer og Moderna) fordi den gir både bedre beskyttelse mot covid-19 og færre alvorlige bivirkninger.

- For aldersgruppa fra 55 år og oppover er det like før de får tilbud om mRNA-vaksine, sier Hasle.

Dagbladet har spurt assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om han har svart på e-posten fra Gunnar Hasle. Nakstad svarer at han ikke har rukket å lese e-posten eller besvare den.

- Denne type henvendelser svares normalt ut av Helsedirektoratets saksbehandlere, utdyper han.

- Ikke de yngste

PRIORITERER DE UNGE: Statsminister Erna Solberg la fram regjeringens nye strategi for coronavaksine. Video: Regjeringen Vis mer

Reiselegen mener de unge voksne, der smitten nå er størst, også bør få tilbud om mRNA-vaksine nå. Dette samsvarer med regjeringens oppdaterte vaksinerstrategi, som ble presentert onsdag.

Endringene innebærer at aldersgruppen over 18 år får vaksine så snart vaksineringen av alle over 45 år er ferdig.

Også regjeringens ekspertutvalg anbefalte generelt at denne gruppen prioriteres i vaksinekøen.

- Bakgrunnen for det er at dette er en gruppe som har stor sosial kontakt, og beveger seg mye, sa utvalgets leder Lars Vorland mandag.

Hasle er enig, og peker på at det dermed vil stå igjen en mellomgruppe med voksne som «ikke har stor risiko for å dø av corona, men som likevel rammes av restriksjonene».

- Disse menneskene burde få velge selv hvordan de mener risikoen ved en Janssen-vaksine skal veies opp mot risikoen ved covid-19, sier han, og fortsetter:

- Det de får i bytte om de velger risikoen ved å ta vaksinen er jo at de kan reise, klemme, besøke andre, gå på utesteder og så videre, noe som mange i den aldersgruppa savner, fortsetter han.

Vil selv tilby den

I e-posten til helseminister Høie og assisterende helsedirektør Nakstad foreslår Hasle at klinikker, lik den han selv driver, kan få vaksinere nordmenn som ønsker det med Janssen-vaksinen.

«Om man lar alle legekontorer og vaksinasjonskontorer få vaksinen gratis for å distribuere vaksinen til dem som vil ha den, mot et honorar for å sette vaksinen, vil ikke distribusjonen koste det offentlige noe», skriver Hasle i e-posten.

Til Dagbladet sier Hasle at han vil ta 390 kroner for å sette en slik vaksine.

ATRAZENECA: Helse- og omsorgsminister Bent Høie om AstraZeneca-vurderinger. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Det er ikke spesielt godt betalt, men noe må jeg ha. Poenget mitt ved dette utspillet er imidlertid ikke at jeg skal komme tidligere i gang med å jobbe igjen, selv om jeg befinner meg en bransje som ligger med brukket rygg, og som kunne hatt mye å gjøre. Det har gått over et år nå, og det er ikke lenger nødvendig at vi innen reisemedisin skal stå uvirksomme, når vi har en vaksine vi kan bruke. Vi må bare få lov.

- Hovedpoenget mitt er at hele Norge vil tjene på at samfunnet åpner opp så fort som mulig. Det koster flere hundre millioner dagen å holde landet nedstengt. Og det er klart at også jeg er en av dem som vil tjene penger når samfunnet og grensene åpnes igjen, legger han til.

Hasle argumenterer med at Norge vil få enda flere vaksinedoser å spille på dersom Janssen-vaksinen kan tilbys frivillig.

- Sender et signal

Hasle mener at Norge også vil sende et godt signal til fattige der det er mye covid dersom myndighetene velger å gå med på at man kan gi Janssen-vaksinen til de som frivillig ønsker den.

- I mange land vil nemlig fordelene ved å ta denne vaksinen være langt større enn ulempene. Dersom vi som et rikt land sender ut et signal om at vi opplever Janssen som en dårlig vaksine, kan det sende et signal ut om at det er det.

- Du har tidligere søkt FHI om å få gi AstraZeneca til dine pasienter. Tenker du nå ulikt om den og Janssen-vaksinen?

- De norske dataene om AstraZeneca viser at den vaksinen har ført til relativt mange dødsfall i Norge. Samtidig vet man ut fra spørreundersøkelser at nordmenn ikke ønsker å ta den. Når det gjelder Janssen-vaksinen ser man ikke den samme motviljen. Der har vi også mange flere doser til rådighet, som faktisk ville kunne gjort en forskjell, svarer Hasle.

- Jeg har selv fått spørsmål fra pasienter om Janssen-vaksinen, som har bedt meg si ifra til dem om jeg får den. Jeg er sikker på at jeg hadde fått nok å gjøre om jeg kunne tilbudt vaksinen, mener Hasle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer